KANISTERI UZROK TRAGEDIJE? Traže se uzroci nesreće u Bugarskoj, prvi nastradao vozač, ne stigavši da otvori vrata autobusa

M. STANČIĆ - stalni dopisnik iz Skoplja

24. 11. 2021. u 22:12

U ISTRAZI posle tragedije autobusa-buktinje firme "Besa trans" na 31. kilometru auto-puta "Struma" od Sofije prema Blagoevgradu, kada je na povratku iz Istanbula, u utorak nešto posle dva sata posle ponoći, izgorelo 46 putnika iz Severne Makedonije, nižu se mogući uzroci nesreće.

КАНИСТЕРИ УЗРОК ТРАГЕДИЈЕ? Траже се узроци несреће у Бугарској, први настрадао возач, не стигавши да отвори врата аутобуса

Foto AP

Istražni organi bugarskih i makedonskih vlasti rade na utvrđivanju odgovora na ključna pitanja: šta je razlog za udar u zaštitnu ogradu, šta je izazvalo požar i da li je ljudski ili tehnički faktor bio presudan u ovoj nesreći?

Prema prvim svedočenjima, tragediju je izazvao munjeviti požar nastao posle snažne eksplozije, i to "iz prednjeg dela autobusa". Iz bugarskih izvora prenete su pretpostavke da su u prednjem delu autobusa uz rezervnu gumu ispod vozačevog sedišta bili i kanisteri sa benzinom!

Bugarski sekretar Regionalnog saveta za bezbednost u Perniku, Vasko Pirgov, koji je među prvima stigao na mesto nesreće, smatra da je vozač autobusa vozio "neodgovarajućom brzinom", iznad 100 kilometara na čas.

- Prvo što se videlo jeste da vozač nije kočio. Nema šanse ni da je zaspao. Jer, pauzu je pravio oko 15 minuta ranije, na pumpi posle Sofije. Autobus je bio nov, i ostavljam samo 10 odsto mogućnosti da je moguća tehnička neispravnost, eventualno da su otkazale kočnice. No, iskreno, ne verujem - izjavio je Pirgov.

Precizirao je da je autobus prednjim desnim točkom udario u saobraćajni znak, "koji je odleteo pet metara". I on tvrdi da je požar izbio u prednjem delu autobusa.

Stručnjaci se slažu da je "u autobusu bilo dosta goriva", u rezervaru, kao i u kanisterima, i da onda to objašnjiva brzinu izbijanja požara.

U Skoplju upućeni u posao turističkih aranžmana za ture u Istanbul, svedoče da je krijumčarenje benzina "na malo" iz Turske uhodan posao vozača. Jer, kako objašnjavaju, gorivo je u Turskoj znatno jeftinije nego u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji, zbog takođe krijumčarskog priliva iz Sirije. Da li je i u turi autobusa "Besa transa" bilo takvog goriva, zasad ostaje tajna.

Preživeli putnik iz ukletog autobusa "Besa transa", srpski državljanin Ljuljzim Sulejmani (26) iz okoline Preševa za TV Klan objašnjava doživljaje "iz pakla".

- Autobus je u brzini udario u desnu stranu trotoara. Pukli su točkovi, guma... i počeo je da bukti požar sa gustim dimom. Potom se autobus dvadesetak metara kretao ulevo i zaustavio se. Ljudi su počeli da povraćaju, da preskaču jedni preko drugih kao u horor filmovima. Uzeo sam čekić u autobusu i polomio staklo. Izvukao sam verenicu i još pet lica - izjavio je Sulejmani za TV Klan.

Bugarski izvori navode da je u nesreći, po svemu sudeći, prvi nastradao vozač, ne stigavši da otvori vrata autobusa smrti.

SVE ĆE OSTATI TAJNA

HRISTO Radkov, predsednik bugarskog udruženja vozača, smatra da će uzrok tragedije ostati tajna. "Trenutno možemo samo da nagađamo. Jer, autobus je izgoreo, tahograf je potpuno izgoreo, tela su ugljenisana. Dakle, i da je vozač imao srčani udar, to sada ne možemo da znamo, jer je obdukcija nemoguća", izjavio je Radkov koji misli da je munjeviti požar "izazvalo nešto drugo, što je gorelo mnogo snažno, a nije nafta".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)