SPREČAVA TEŽE OBLIKE: Fajzer traži od SAD da odobre pilulu protiv korone

Tanjug

17. 11. 2021. u 09:39

KOMPANIJA Fajzer zatražila je danas od američkih regulatora da odobre eksperimentalnu pilulu protiv kovida-19, čime se kreiraju uslovi za moguće lansiranje ovog obećavajućeg leka koji se može uzimati kod kuće već od ove zime.

СПРЕЧАВА ТЕЖЕ ОБЛИКЕ: Фајзер тражи од САД да одобре пилулу против короне

Foto Tanjug/AP

Zahtev kompanije Fajzer dolazi u trenutku porasta broja novozaraženih u SAD, uglavnom zbog toga što u brojnim američkim saveznim državama hladnije vreme tera sve više ljudi u zatvorene prostore, prenosi AP.

Pokazalo se da Fajzerova pilula značajno smanjuje stopu hospitalizacija i smrti među zaraženima koronavirusom.

Uprava za hranu i lekove (FDA) već razmatra konkurentsku pilulu kompanije Merk, a očekuje se da će nekoliko manjih proizvođača lekova takođe tražiti odobrenje za sopstvene antivirusne pilule u narednim mesecima.

- Nastojimo da budemo što brži u našim naporima da ovaj potencijalni tretman omogućimo pacijentima i radujemo se saradnji sa američkom FDA na reviziji naše prijave - rekao je izvršni direktor Fajzera Albert Burla.

Konkretno, iz Fajzera očekuju da lek bude dostupan odraslima koji imaju blage i umerene kliničke slike kovida-19, a koji su u opasnosti da se ozbiljno razbole, što je slično tretmanima koji se već primenjuju sa drugim lekovima za lečenje ove bolesti.

FDA održava javni sastanak o piluli Merk kasnije ovog meseca, kako bi dobila mišljenje eksternih stručnjaka pre nego što donese konačnu odluku.

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!