BALTIČKE ZEMLJE POTPISALE DEKLARACIJU: Evropska unija treba da revidira migracionu politiku

Tanjug

15. 11. 2021. u 17:23

VLASTI baltičkih zemalja apelovali su na Evropsku komisiju da što pre počne da revidira migracionu politiku Evropske unije.

БАЛТИЧКЕ ЗЕМЉЕ ПОТПИСАЛЕ ДЕКЛАРАЦИЈУ: Европска унија треба да ревидира миграциону политику

Drama na granici Belorusije i Poljske / Foto AP

Deklaracija, koju su potpisali predsednici Litvanije, Letonije i Estonije, Gitanas Nauseda, Egils Levits i Alarom Karisom, sadrži apel upućen EU koji podrazumeva ne samo da unosi „predloge za neophodne izmene pravnog sistema Unije u oblasti migracije i azila“, već i da osigura „odgovarajuću finansijsku podršku EU za izgradnju fizičke infrastrukture“.

Lideri baltičkih zemalja još jednom su osudili postupke beloruskih vlasti koje navodno koriste migrante u političke svrhe, a takođe su pozvali rukovodstvo EU i NATO-a da „ulažu velike diplomatske napore u zemljama porekla ilegalnih migracija“.

Prema rečima Nausede, Levitsa i Karisa, migranti koji se nalaze u Belorusiji primorani su na povredu granica EU.

- Predsednici su zabrinuti bezbednošću i poštovanjem prava migranata u Belorusiji, koji su prinuđeni da narušavaju granice Evropske unije - navodi se u zajedničkoj izjavi.

Deklaracija sadrži i sadrži i apel Savetu UN za ljudska prava, visokom komesaru UN za izbeglice i Međunarodnoj organizaciji za migraciju da preduzmu konkretne mere.

Pored toga, predsednici su izrazili zahvalnost resorima EU i zemljama Zapada za podršku tokom „hibridnog rata“. Istovremeno, saopštili su da su spremni da nastave da pružaju podršku civilnom društvu Belorusije.

Lideri su tokom sastanka, koji je danas održan u Vilnjusu, takođe razgovarali u onlajn-režimu sa poljskim liderom Andžejem Dudom.

Sa svoje strane, Nauseda je izjavio da će podržati Poljsku u traženju pomoći NATO-u zbog migrantske krize.

Prema rečima predsednika, Litvanija je spremna da „podrži odluku Poljske da pokrene član četiri Povelje NATO-a u slučaju potrebe“. To podrazumeva konsultacije država članica NATO-a ako je, po mišljenju jedne od članica Alijanse, ugrožen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost bilo koje od članica.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere