SPEKTAKULARNA PREZENTACIJA RUSKOG LOVCA: Avion pete generacije prvi put u inostranstvu na avio mitingu u Dubajiu

Novosti online

14. 11. 2021. u 14:15

RUSKI perspektivni jednomotorni lovac pete generacije „Šahmat“ predstavljen je u Dubaiju na međunarodnom avio-salonu „Dubai eršou 2021“ koji je danas otvoren.

СПЕКТАКУЛАРНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА РУСКОГ ЛОВЦА: Авион пете генерације први пут у иностранству на авио митингу у Дубајиу

Foto: Jutjub/Istoriя Oružiя

Kako se navodi, prototip je prvi put predstavljen u inostranstvu.

S tim u vezi, ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov izjavio je na „Dubai aršou“ da Moskva računa na interesovanje kolega sa Bliskog istoka za „Šahmat“. Tamo je pogledao jedan od helikoptera predstavljenih na avio-salonu.

Premijera lakog taktičkog aviona „Šahmat“ bila je u julu 2021. godine na avio-salonu MAKS. Tada je potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov izjavio da već postoji prvi preliminarni kupac.

Jedan od najvećih međunarodnih avio-salona, u kojem Rusija učestvuje od 1993. godine, trajaće u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 14. do 18. novembra.

„Šahmat“ je laki lovac pete generacije sa jednim motorom koji će biti manje primetan za radare, pogodniji za manevrisanje i opremljen veštačkom inteligencijom. Njegovo maksimalno opterećenje će biti veće od sedam tona, a maksimalna brzina do dva maha. Kako je izjavio direktor „Rosteha“ Sergej Čemezov, avion će koštati između 25-30 miliona dolara, dok slični avioni ─ francuski „Dasault rafael“ i švedski „Sab gripen“, koštaju 60-90 miliona dolara.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA DOBRODOŠLA, ALI BEZ ŠEFA KREMLJA: Francuzi pozvali Moskvu da učestvuje u obeležavanju 80 godina iskrcavanja u Normandiji