IRANSKI HELIKOPTER IZNAD AMERIČKOG RATNOG BRODA: Pogledajte snimak kako letelica IRGC nadleće USS Eseks

P.Z.S. /sputnjik internešnel

13. 11. 2021. u 20:49

RANIJE ove godine, kontraadmiral Alireza Tangsiri, komandant Mornarice iranskog Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC), izjavio je da Islamska Republika „ima punu kontrolu“ nad Persijskim zalivom i da tamo „dominira čitavim vodama“.

ИРАНСКИ ХЕЛИКОПТЕР ИЗНАД АМЕРИЧКОГ РАТНОГ БРОДА: Погледајте снимак како летелица ИРГЦ надлеће УСС Есекс

Foto printskrin national interest



Novinska agencija Tasnim objavila je snimak onoga što je opisala kao prelet borbenog helikoptera iranske mornarice nad amfibijskim jurišnim brodom klase WASP (Osa) USS Eseks u Persijskom zalivu.

Na snimku od 42 sekunde, USS Eseks nosač helikoptera (LHD-2), vidi se iz kokpita iranskog helikoptera kako izvodi „izviđački let“ iznad američkog ratnog broda, prema iranskim vestima.

Na snimku se takođe vidi da je radar USS Eseksa očigledno aktiviran jer se vidi kako helikopter leti u neposrednoj blizini broda.

Video je nastao u jeku napetosti između Teherana i Vašingtona u Zalivu, koje su eskalirale od 2018. godine, kada je tadašnji predsednik Donald Tramp najavio jednostrano povlačenje Vašingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, takođe vraćajući oštre ekonomske sankcije Islamskoj Republici.

Tenzije su dodatno eskalirale u januaru 2020. nakon ubistva Kasema Sulejmanija, šefa elitnih snaga Kuds Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC), koji je ubijen u američkom napadu dronom u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?