BRISEL NE POPUŠTA: Razmatramo peti paket sankcija Belorusiji

Tanjug

10. 11. 2021. u 19:09

ŠEF diplomatije EU, Žozep Borelj, najavio je da će se o proširenju sankcija protiv režima u Beorusiji razgovarati na narednom Savetu ministra spoljnih poslova koji se 15. novembra sastaju u Briselu.

БРИСЕЛ НЕ ПОПУШТА: Разматрамо пети пакет санкција Белорусији

Foto AP

- Moramo da vidimo koji je obim postojećeg režima sankcija Belorusiji i da ga proširimo. Proučavamo kako da ga proširimo kako bismo usvojili novi, peti paket sankcija, koji će uključivati one koji su odgovorni ili doprinose krizi na nššim spoljnim granicama - poručio je Borelj u Briselu.

Govoreći o situaciji na spooljnim grancama EU prema Belorusiji, Žosep Borelj je pred Evropskim parlamentom ocenio da se radi o migrantskoj,humanitarnoj, ali i geopolitičkoj krizi.

- Oni (migranti) ne mogu da uđu u EU tako što će probijati granice, ali ne mogu ni ostati na granici zauvek. Njima je potrebna humanitarna pomoć i potreban im je izlaz iz situacije u koju ih je stavio beloruski režim. Humanitarni koridor mora biti otvoren da bi se tim ljudima omogućio siguran povratak u zemlje porekla - zaključio je Borelj.

Šef dipmlomtije EU poručuje da je situacija na granicama EU sa Belorusijom takođe i "teška geopolitička situacija" u kojoj režim Aleksandra Lukašenka "kao odgovor na prethodne EU sankcije stvara probleme" rizikujući živote ljudi.

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM - Njegova reakcija će vas oduševiti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna