JANUKOVIČ TRAŽI PRAVDU U EVROPI: U Strazburu će se raspravljati o pokušaju atentata na bivšeg predsednika Ukrajine

B. Vlahović, od stalog dopisnika, Moskva

09. 11. 2021. u 16:36

BIVŠI predsednik Ukrajine Viktor Janukovič koji sada živi kao politički emigrant u Rusiji pokušaće da dokaže u Strazburu na Međunarodnom sudu za ljudska prava da je na njega bio organizovan atentat i da je to razlog što je morao da pobegne iz zemlje.

ЈАНУКОВИЧ ТРАЖИ ПРАВДУ У ЕВРОПИ: У Стразбуру ће се расправљати о покушају атентата на бившег председника Украјине

Foto: Arhiva VN

Januković je obavešten da je prihvaćena njegova tužba i sada je na njegovim advokatima da pripreme sve potrebne dokaze što im neće bit teško.

Viktor Janukovič je pokušao u Ukrajini da dokaže da je na njega organizovan atentat i da bi ga ubili da nije pobegao u Rusiju. Međutim ukrajinski sudovi su pod uticajem sadašnjih vlasti to odbili.

Da u Kijevu ne postoji ni minimum želje da se rasvetli do kraja kako je napravljen državni udar u Ukrajini i svrghnut Viktor Januković dokaz je i to da je samo tri dana posle vesti da će u Strazburu biti sudska rasprava na traženje Janukovića u Kijevu otpočeo novi napad na Janukoviča. Istražitelj Državnog biroa u dogovoru sa tužilaštvom saopštio je da postoji sumnja je da Viktor Janukovič rukovodio kriminalnom grupom u Kijevu 2014. godine.

Januković je bio protiv da se silom rasteraju demonstranti iz centra Kijeva i policija je imala samo ulogu tampona. Ali organizatori nemira, ukrajinski nacionalisti, su doveli snajperiste iz Gruzije koji su kasnije iz inostranstva priznali svoje učešće. Oni su sa obližnjih zgrada pucali ne samo u policajce nego i demonstrante da bi stvorili haos. Poginulo je mnogo ljudi, a zapadni političari, pre svega Amerikanci, a od Evropljana Poljaci stali su na stranu demonstranata.

Biće pravo čudo ako u Strazburu Janukovič dobije sud i dokaže da je na njega organizovan atentat jer je Zapad podržavao pučiste i obećavao im da će ih po kratkom postupku primiti u EU i NATO.

Cilj je bio da se Ukrajina definitivno odvoji od Rusije. Mnogi su tada u Ukrajini poverovali zapadnim obećanjima, ali su se brzo razočarali, a sada rukovodiocima u Kijevu poručuju da će proći mnogo godina da Ukrajina ispuni standarde da postane članica EU. Jedino u čemu je Zapad zaista uspeo to je da podrškom ukrajinskih nacionalista iz Zapadne Ukrajine raširi mržnju prema Rusima koja će trajati mnogo decenija.

To huškanje zapada ukrajinskih nacionalista za Ukrajinu je imalo katastrofalan rezultat. Zauvek su izgubili Krim i u Donbasu su sa obe strane fronta poginule desetine hiljada ljudi.

Jasno je zašto Viktor Januković nije imao šansi da u Ukrajini na sudu dokaže da je na njega organizovan atentat. On je samo zahvaljujući spretnosti svog obezbeđenja sačuvao živu glavu.Kad bi se dozvolilo pravedno suđenje Janukoviču u Ukrajini onda bi se počelo odmotavati klupko i došlo bi se do ljudi koji su dali nalog onima koji su pucali na automobile predsedničke pratnje. Januković je 21. februara 2014. krenuo automobilom iz Kijeva u Harkov gde je trebao govoriti na mitingu svojih pristalica iz 27 regiona.

Ali tada se pucalo, ne samo na automobile koji su bili pratnja Janukoviču, već i na autobuse koji su prevozili ljude na miting "Antimajdana" Za vreme povratka u Sinferopolj na Janukovićeve pristalice je takođe pucano što je izazvalo veliko nezadovoljstvo na Krimu.

Viktor Janukovič je angažovao britanske advokate koji će ga zastupati na sudu u Strazburu. Sud je već uputio više pitanja vlastima u Kijevu.Z a očekivati je da ukrajinske vlasti i sada svu krivicu za krvoproliće i puč svale na Janukoviča. U januaru 2019. sud u Kijevu je u odsustvu Janukoviča osudio na 13 godina zatvora zbog izdaje države i podržavanja vođenja agresivnog rata protiv Ukrajine. Po tome ispada da je Janukovič sam sebe svrgnuo sa vlasti mada su mu garanciju dali predstavnici zapadnih država ako pristane na održavanje vanrednih izbora što je on bio i pristao. Slepo verovanje u zapadna obećanja i Janukoviča je stajalo gubitka vlasti.

BONUS VIDEO: 

PANIKA U AMERICI: Trupe, duge cevi, vanredno stanje... Šta sledi narednih dana?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ODBIO I DŽONIJA I BREGU: Popularni pevač nije hteo da peva u Bijelom dugmetu - i dan-danas žali zbog toga