ZEMANU OSTAJU OVLAŠĆENJA: Senat odustao od namere da predsednika privremeno suspenduje

I.S.

09. 11. 2021. u 20:03

SENAT Češke, odustao je juče od namere da se predsedniku Milošu Zemanu (77), koji se nalazi na bolničkom lečenju, privremeno oduzmu ovlašćenja zbog njegovog lošeg zdravlja. Zemanova izjava da je "dovoljno zdrav da imenuje novog premijera", dovela je do ovog preokreta.

ЗЕМАНУ ОСТАЈУ ОВЛАШЋЕЊА: Сенат одустао од намере да председника привремено суспендује

Foto: AP

U svom prvom javnom obraćanju od izbora 8. i 9. oktobra, Zeman je najavio da će za premijera imenovati opozicionog lidera Petera Fijalu. Zeman je na klinici od 10. oktobra, a zakonodavci su raspravljali o izglasavanju pravila, poznatog kao član 66, da mu se oduzmu ovlašćenja ako ne bude bio u stanju da imenuje novu vladu koja treba da zameni kabinet Andreja Babiša koji je izgubio izbore prošlog meseca i sada tehnički predsedava vladom.

Vlasti nisu zvanično objavile Zemanovu bolest, ali je jedan od njegovih doktora prošle nedelje rekao da "pati od bolesti jetre".

Medicinski tim koji vodi računa o njegovom zdravstvenom stanju, saopštio je da ima poboljšanja, ali da Zeman i dalje ne može u potpunosti da obavlja svoj posao i da će verovatno morati još nekoliko nedelja da provede u bolnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna