PRETI POGORŠANJE SITUACIJE: U Evropskom parlamentu se protive američkim sankcijama „Severnom toku 2“

Novosti onlajn

05. 11. 2021. u 09:02

SITUACIJA u sferi energetike mogla bi da se pogorša ako Amerika uvede sankcije zbog uvoza gasa u Evropsku uniju preko „Severnog toka 2“, što može stvoriti probleme sa isporukama ruskog gasa u Evropu, naveo je poslanik Evropskog parlamenta iz Nemačke Ditmar Koster u svom obraćanju EP.

ПРЕТИ ПОГОРШАЊЕ СИТУАЦИЈЕ: У Европском парламенту се противе америчким санкцијама „Северном току 2“

Foto AP

Parlamentarac je podsetio da je Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država odobrio 23. septembra nove amandmane o restrikcijama protiv uvoza gasa u EU iz Rusije u vezi sa završetkom izgradnje gasovoda „Severni tok 2“.

- Očekuje se da će sankcije da stupe na snagu do kraja godine i izazvaće nove probleme sa snabdevanjem i rastom cena - upozorava Koster u svom obraćanju Evropskom parlamentu, sa kojim se upoznala televizija „RT“.

Takođe je ocenio da, u svetlu povećanja cena energenata, građani u evropskim zemljama, posebno domaćinstva sa niskim prihodima, imaju „značajne i opravdane strahove“. Prema njegovim rečima, uprkos povećanoj potražnji, obim isporuka gasa u EU iz određenog broja država u prvoj polovini ove godine je bio manji nego u isto vreme prošle godine.

- Istraživanja pokazuju da se u tom periodu uvoz gasa povećao samo iz Rusije i Alžira - konstatovao je političar.

Pritom je dodao da se tečni naftni gas iz Amerike, o kome su donedavno govorili kao o „gasu slobode“, uglavnom isporučuje na azijsko tržište, gde ga prodaju po višoj ceni.

S tim u vezi, poslanik je upitao kako Evropska komisija ocenjuje pretnju sankcijama i da li političari planiraju da razgovaraju o tome u okviru odnosa sa Amerikom.

Podsetimo, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u septembru vojni budžet u iznosu od oko 780 milijardi dolara koji, između ostalog, predviđa i pooštravanje sankcija protiv Rusije. Inicijativa predviđa da američki predsednik najkasnije 15 dana nakon stupanja zakona na snagu mora uvesti sankcije organizacijama i licima „odgovornim za planiranje, izgradnju i korišćenje“ gasovoda „Severni tok 2“. To znači i zamrzavanje aktiva u SAD i zabranu američkim državljanima i kompanijama da posluju sa licima i kompanijama sa sankcionog spiska.

ZAPRATITE NPPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

DRAMA U VAŠINGTONU: Evakuisan Kapitol zbog jezive pretnje

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar