EVROPA NAJVEĆE ŽARIŠTE: Novi izveštaj SZO o pandemiji

B.B.

03. 11. 2021. u 18:34

PETU nedelju zaredom raste broj pozitivnih na korona virus u Evropi, koja je jedini deo sveta gde sse zaražavanje širi, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

ЕВРОПА НАЈВЕЋЕ ЖАРИШТЕ: Нови извештај СЗО о пандемији

Foto: EPA

U nedeljnom izveštaju o pandemiji SZO navodi da je u Evropi,  broj novih slučajeva skočio za 6,0 odsto  u poređenju sa povećanjem od 18 odsto registrovanom prethodne nedelje, prenosi agencija AP.

Nedeljni broj novih infekcija u drugim regionima je pao ili je ostao približno isti.

Najveći padovi zabeleženi su na Bliskom istoku, gde je broj novih slučajeva smanjen za 12 odsto i u jugoistočnoj Aziji i Africi -  za devet odsto. Tokom protekle nedelje prijavljeno je tri miliona novih slučajeva u svetu.

Broj smrtnih slučajeva od kovida-19 u svetu porastao je za 8,0 odsto, uglavnom zbog jugoistočne Azije, gde je smrtnost porasla za 50 odsto.

Stopa zaraze korona virusom bila je daleko najviša u Evropi, koja je prijavila oko 192 nova slučaja na 100.000 ljudi, a zatim u Severnoj i Južnoj Americi sa oko 72 nova slučaja na 100.000 ljudi.

Dok su Češka, Poljska i druge zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi prijavile najnoviji skok zaražavanja, kontinuirani porast potvrđenih slučajeva širom Evrope uglavnom je posledica skoka broja infekcija u Britaniji, Rusiji, Turskoj i Rumuniji, pokazuje izveštaj.

SZO je, takođe, osudila bogate zemlje zbog uvođenja programa buster doza, u trenutku kada većina siromašnih zemalja tek treba da primeni vakcine na svojoj najugroženijoj populaciji.

Kako  je saopštila prošle nedelje, svaki dan se daje oko milion buster doza, što je oko tri puta više od broja vakcina datih u siromašnim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna