PUTIN SAOPŠTIO SJAJNE VESTI: Veliki govor predsednika Rusije na samitu G20

Novosti online

30. 10. 2021. u 13:49

RUSIJA je normalizovala ekonomsku politiku, budžet zemlje će biti u suficitu, rekao je Vladimir Putin na samitu G20.

ПУТИН САОПШТИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Велики говор председника Русије на самиту Г20

Foto: Tanjug/AP Photo

Vladimir Putin je napomenuo da je u 2020. godini, uz velike mere podrške stanovništvu, malom i srednjem biznisu i zdravstvenom sistemu, deficit državnog budžeta porastao na četiri odsto. To je omogućilo, između ostalog, da se postigne oporavak tržišta rada.

- Ove godine smo normalizovali našu makroekonomsku politiku tako da će budžet biti u suficitu. Ne samo da smo to postigli, već smo i pooštrili monetarnu politiku - dodao je Putin.

On je precizirao da je ukupna situacija u zemljama G-20 nešto drugačija.

- Želeo bih da istaknem da 40 odsto budžetskog deficita svih zemalja G20 za 2020-2021. godinu otpada na SAD - skrenuo je pažnju Putin, istakavši da globalna ekonomija zavisi od položaja američke ekonomije.

Ruski predsednik je upozorio da povećanje budžetskih deficita u različitim zemljama sveta preti visokom globalnom inflacijom.

- Prekomerno stimulisanje dovelo je do opšte nestabilnosti, porasta cena finansijskih sredstava i robe na pojedinim tržištima – energije, hrane i tako dalje. Osnovni uzrok tih pojava je ozbiljni budžetski deficit u razvijenim ekonomijama. To je glavni uzrok. To stvara rizik od visoke globalne inflacije u srednjoročnoj perspektivi usled čega ne samo da se povećavaju rizici od smanjenja poslovne aktivnosti, nego se učvršćuje i produbljuje nejednakost - konstatovao je Putin.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!