BRITANSKI MEDIJI: London pokrenuo tajnu specijalnu operaciju protiv Moskve i Pekinga

Novosti onlajn

23. 10. 2021. u 07:25

TAJNO „bankarsko“ odeljenje britanskog Ministarstva odbrane, čiji je cilj bio da ograniči finansijske aktivnosti terorističke grupe DAEŠ, sada se usmerilo na borbu protiv Rusije i Kine, piše „Fajnenšel tajms" pozivajući se na sopstvene izvore.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Лондон покренуо тајну специјалну операцију против Москве и Пекинга

Foto Tanjug-AP

Prema podacima britanskog lista, tajno odeljenje, u kojem rade bivši bankari i finansijeri, formirano je pre šest godina kako bi ometalo komercijalne aktivnosti DAEŠ-a u Siriji i Iraku. Zaposleni u operativnoj grupi radili su sa specijalnim snagama, specijalnim službama, kao i sa 77. jedinicom Odeljenja za borbu protiv informacionog rata. NJihov zadatak sastojao se u tome da oslabe protivnika putem ograničenja pristupa finansijama.

- Potražnja za stručnjacima odeljenja raste jer protivnici poput Rusije i Kine koriste 'sivu zonu' između mira i rata, primenjujući sajber-oružje protiv nacionalne infrastrukture i ulažući u delikatne sfere u inostranstvu - piše list.

Vazduhoplovni maršal Edvard Stringer, koji je nadzirao operativni rad do odlaska u penziju ove godine, rekao je za „Fajnenšel tajms“ da je neophodno pronaći izuzetno važne elemente poslovnog modela protivnika, ukloniti ih i maksimalno otežati njihovu zamenu.

- Bilo da se radi o libanskom 'Hezbolahu', ljudima povezanim sa Putinom, Korpusu Čuvara islamske revolucije ili čak Narodnooslobodilačkoj armiji Kine, sve te organizacije su mini političke jedinice u okviru svoje ekonomije. Zašto im dozvoliti da dođu do bojnog polja, ako možete da ih lišite resursa pre nego što stignu tamo? - ocenio je Stringer.

Britanski medij navodi da je od obustave operacije borbe protiv DAEŠ-a to odeljenje korišćeno za konkretne zadatke i da nije stalna jedinica u okviru Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Zapad je više puta optuživao Rusiju za mešanje u unutrašnje poslove i za sajber-napade. Rusija je sve optužbe odbacila, navodeći da zapadne zemlje nemaju nikakve dokaze. Moskva je takođe saopštila da je spremna na dijalog o sajber-bezbednosti.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)