ODLUKU UBRZALI IZBORI: Francuska će graditi šest novih nuklearnih reaktora

Tanjug

19. 10. 2021. u 09:38

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron najaviće pre Božića izgradnju šest novih nuklearnih EPR reaktora u Francuskoj, objavio je dnevni list Figaro.

ОДЛУКУ УБРЗАЛИ ИЗБОРИ: Француска ће градити шест нових нуклеарних реактора

Emanuel Makron, Foto AP

Uticaj evropske gasne krize na cene energije i posledični udar na budžet domaćinstava šest meseci uoči predsedničkih izbora u Francuskoj ubrzali su tu odluku, dodaje list, a prenosi Rojters.

Portparol Jelisejske palate je odbio da komentariše izveštaj Figaroa.

Na početku predsedničkog mandata Makron je obećao da će do 2035. godine smanjiti udeo nuklearne energije u francuskom energetskom miksu na 50 posto sa aktuelnih 75 procenata. Energetska kriza, međutim, menja raspoloženje u Parizu.

- Energetska kriza pokazuje da je nuklearna energija ispravan izbor za našu tranziciju na zelenu energiju - citira Figaro neimenovanog visokog vladinog zvaničnika.

Vlada je tvrdila ranije da neće pokretati nikakve nove projekte nuklearnih reaktora dok se ne završi nuklearna elektrana u Flamanvilu, na severozapadu Francuske.

Međutim, ministarka industrije Anjes Panje-Rinašer je najavila 1. oktobra mogućnost da Francuska donese odluku o početku gradnje šest novih reaktora pre nego što Flamanvil bude potpuno operativan. Završetak nuklearke Flamanvil kasni gotovo jednu deceniju uz ogromno prekoračenje troškova, a ministri i dalje odbijaju da kažu kada će biti priključena na mrežu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu