PROBLEM OSLOBAĐANJE FILANTROPA OSMANA KAVALE: Ambasadori 10 zemalja pozvani na razgovor u MSP Turske

Tanjug

18. 10. 2021. u 23:59

MINISTARSTVO spoljnih poslova Turske pozvalo je danas na razgovor ambasadore deset zemalja zbog saopštenja u kojem se poziva na oslobađanje filantropa Osmana Kavale.

ПРОБЛЕМ ОСЛОБАЂАЊЕ ФИЛАНТРОПА ОСМАНА КАВАЛЕ: Амбасадори 10 земаља позвани на разговор у МСП Турске

Foto: Printskrin

Među pozvanima na razgovor su i ambasadori SAD, Nemačke i Francuske, javlja Anadolija, a prenosi Rojters.

Prethodno su danas ambasade zapadnih saveznika Turske pozvale na hitno oslobađanje Kavale, što je Turska opisala kao neprihvatljiv čin. Kavala je u zatvoru četiri godine bez osuđujuće presude, uprkos tome što je Evropski sud za ljudska prava zatražio njegovo puštanje na slobodu, preneo je Rojters. On je 2020. oslobođen optužbi vezanih za proteste organizovane širom zemlje 2013. godine, ali je presuda ove godine ukinuta i kombinovana sa optužbama u drugom slučaju u vezi sa pokušajem organizovanja državnog udara 2016. godine.

Ambasade zapadnih zemalja su tražile danas pravedno i brzo rešavanje slučaja Kavale.

- Stalna odlaganja njegovog suđenja, uključujući spajanje različitih predmeta i stvaranje novih nakon prethodne oslobađajuće presude, bacila su senku na poštovanje demokratije, vladavinu prava i transparentnost u turskom pravosudnom sistemu - navele su ambasade. - Uzimajući u obzir presude Evropskog suda za ljudska prava po tom pitanju, pozivamo Tursku da osigura njegovo hitno puštanje na slobodu.

Ambasade Kanade, Danske, Nemačke, Holandije, Norveške, Švedske i SAD postavile su ovo saopštenje na Tviteru. U saopštenju se pominju i Francuska, Finska i Novi Zeland, ali britanska novinsaka agencija to nije mogla nezavisno da proveriti.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu u odgovoru na saopštenje je naveo da je Turska demokratska pravna država.

- Ambasadori koji daju preporuke i sugestije pravosuđu u tekućem slučaju su neprihvatljivi - napisao je on na Tviteru. - Vaša preporuka i sugestija bacili su senku na vaše razumevanje zakona i demokratije.

Naredno ročište u slučaju Kavala zakazano je za 26. novembar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)