SOMALIJAC GA NOŽEM UBADAO 10 PUTA: Šokantno ubistvo poslanika diglo na noge britansko kraljevstvo

V. N.

17. 10. 2021. u 08:20

BRITANSKI premijer Boris Džonson posetio je crkvu u kojoj je konzervativni poslanik Dejvid Emes dan ranije ubijen, u napadu koji je policija okarakterisala kao teroristički čin.

СОМАЛИЈАЦ ГА НОЖЕМ УБАДАО 10 ПУТА: Шокантно убиство посланика дигло на ноге британско краљевство

Crkva U Metodističkoj bogomolji ubijen je britanski poslanik, Foto AP

Džonson, ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel i vođa opozicione Laburističke partije Kir Starmer bili su među onima koji su juče položili cveće na mestu gde je Emes ubijen, prenosi Rojters.

Emes (69), član Konzervativne partije premijera Džonsona, izboden je nožem u petak oko podneva u metodističkoj crkvi Belfers u mestu Lej u Eseksu na istoku Engleske i umro je na licu mesta.

On je napadnut dok je razgovarao sa stanovnicima u svom biračkom okrugu, a policija je saopštila da je ubistvo teroristički čin.

- Prvi nalazi istrage ukazuju na potencijalnu motivaciju povezanu sa islamističkim ekstremizmom - navela je policija.

Na licu mesta uhapšen je dvadesetpetogodišnji muškarac zbog sumnje da je izvršio ubistvo, a Skaj njuz je izvestio da je uhapšeni muškarac britanski državljanin somalijskog porekla.

Emsa, člana britanskog parlamenta od 1983. i oca petoro dece, kraljica Elizabeta je proglasila vitezom za njegovu javnu službu 2015. godine.

Dejvid Emes, Foto AP

Prema pisanju "Dejli mejla", napad na poslanika bio je iznenadan i divljački.Somalijac je u crkvi izvukao nož i "počeo da ubada", zadavši čoveku više od deset rana.

Na lice mesta medicinska ekipa je došla za nekoliko minuta i borila se skoro dva sata da stabilizuje. Sve to vreme, medicinski helikopter je čekao pored crkve da bi na kraju uzleteo bez pacijenta kome nije bilo spasa.

Službenici policije iz Eseksa prvi su stigli, u roku od pet minuta, a nekoliko trenutaka kasnije usledila je i jedinica za oružani odgovor.

U isto vreme kada je stigla Hitna pomoć, došla je i policija, koja je zatekla 25-godišnjeg Somalca kako ih čeka u crkvi.

Boris Džonson i konzervativci u gradu gde je ubijen njihov poslanik, Foto AP

Agilnost ga koštala života

Britanska tradicija je da poslanici redovno uživo komuniciraju sa biračima i da podržavaju njihove akcije na terenu. Konzervativni poslanik David Garston opisao je pokojnog Dejvida kao "verovatno jednog od najagilnijih poslanika u izbornoj jedinici u zemlji".

- Nisi mogao daleko da stigneš (s njim) jer bi na svakih sto metara stao da razgovara s nekim - ispričao je Garston za "Dejli mejl", da bi ove novine zaključile kako je Dejvid Emes bio "laka meta" za napadača.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri