RUSKA DOMINACIJA U VAZDUHU: Raketa K-77M vraća Moskvi prednost nad Zapadom

Novosti online

09. 10. 2021. u 18:37 >> 00:29

KONSTRUISANA specijalno za lovac Su-57, raketa vazduh-vazduh K-77M omogućiće ruskim avionima da steknu prednost u vazdušnim borbama, piše časopis „Militari voč“.

РУСКА ДОМИНАЦИЈА У ВАЗДУХУ: Ракета К-77М враћа Москви предност над Западом

Foto: Printscreen/Jutjub/KHMedia

Domet rakete veći je od 190 kilometara, što avionu Su-57 daje prednost u odnosu na zapadne lovce, ističe autor članka.

Autor je posebnu pažnju posvetio aktivnoj faznoj antenskoj rešetki. Smeštena u nosu aviona, ona raketama obezbeđuje visoku preciznost i onemogućava skrivanje neprijateljskih aviona.

Kolumnista je objasnio da manevarski lovci već odavno znaju kako da iskoriste ograničeno „vidno polje“ senzora avionskih raketa, krećući se izvan radarskog opsega.

„K-77M rešava ovaj problem: ona bi mogla da postane najefikasnija raketa dugog dometa klase vazduh-vazduh na svetu“, naglasio je autor.

Prema njegovom mišljenju, K-77M može da odigra ključnu ulogu u vraćanju raketne prednosti koju je Rusija imala poslednjih godina Hladnog rata i u pripremi ruskog vazduhoplovstva za suprotstavljanje pretnjama nove generacije, kao što je raketa AIM-260 koja se sada razvija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nije poznato koliko će široko biti razvijena proizvodnja novih ruskih raketa, ali ako se pojave blizu granica NATO-a, zemlje alijanse bi trebalo ozbiljno da se zabrinu, zaključio je ekspert.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024