BABIŠ JOŠ NE ODUSTAJE: U Češkoj neizvesna politička situacija posle izbora

I. S.

11. 10. 2021. u 23:25

POSLE parlamentarnih izbora, Češka se našla na rubu moguće političke krize. Dok su još brojani glasovi, predsednik Miloš Zeman (77) hitno je smešten u bolnicu, na odeljenje intenzivne nege.

БАБИШ ЈОШ НЕ ОДУСТАЈЕ: У Чешкој неизвесна политичка ситуација после избора

Andrej Babiš / Foto AP

Istovremeno, dojučerašnji premijer Andrej Babiš, morao je da prizna izborni poraz i čestita opoziciji na pobedi. Iako je predsednička funkcija ceremonijalna, to je stvorilo veliku neizvesnost, u trenutku kad Zeman treba da vodi razgovore o novoj vladi.

Češki mediji su proteklih dana upozoravali da bi Zemanu stanje moglo da se pogorša. U tom slučaju ne bi bio u stanju da bilo kome poveri mandat, pa bi vlada dosadašnjeg premijera Andreja Babiša nastavila da radi kao tehnička. Nije precizirano kako bi se rešila situacija u slučaju da Zeman više nije u mogućnosti da bude na čelu države, pa bi se tada čekala odluka Ustavnog suda.

Zemanovo zdravstveno stanje se, u međuvremenu, stabilizovalo, što je u ponedeljak potvrdila i portparolka češke Centralne vojne bolnice u Pragu, Jitka Zinke. Ona nije mogla da kaže da li je Zeman operisan i zbog čega je u bolnici, jer predsednik Češke ne želi da o njegovom stanju bude obaveštena javnost. Poznato je da boluje od šećerne bolesti i polineuropatije u nogama, zbog čega je od aprila u invalidskim kolicima.

Prema nezvaničnim saznanjima čeških medija koje prenose agencije, Zeman će ostati u bolnici najmanje tri nedelje, a po zakonu, novi saziv parlamenta treba da se okupi do 9. novembra.

Prvoplasirana je koalicija Zajedno sa osvojenih 27,78 odsto glasova, druga je Babiševa stranka centra ANO, sa 27,13 odsto, a zatim koalicija Pirata i STAN nezavisnih gradonačelnika sa 15,60 odsto biračkog tela. "Promena je tu, mi smo promena", poručuje lider Zajedno, Petr Fijala, koji smatra da mu pripada pravo da formira većinsku vladu i da ima dovoljno glasova u budućem parlamentu.

Prvi put u istoriji socijaldemokrate i češki komunisti nisu uspeli da pređu izborni prag od pet odsto.

ČEKA SE DA PREDSEDNIK OZDRAVI

DOSADAŠNjI premijer Andrej Babiš, u negativnom kontekstu pominjan u "Pandora" papirima, pokušaće ipak da sastavi vladu, ako Miloš Zeman održi obećanje i to mu ponudi. Zeman je pozivao Čehe da glasaju za Babiša, govoreći da će ignorisati eventualnu pobedu koalicije i dati mandat pojedinačnoj partiji, što je Babiševa ANO. Osim dve koalicije udružene protiv njega, u parlament su ušli samo još radikalni nacionalisti iz stranke Sloboda i direktna demokratija.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)