NOVO RUSKO NARUŽANJE: Hipersonične rakete, tenkovi i roboti su rezultat američkog pritiska

Novosti online

11. 10. 2021. u 22:14

RAZVOJ naprednih sistema naoružanja je prinudna mera Rusije kao odgovor na postupke Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je vršilac dužnosti zamenika direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Konstantin Voroncov.

НОВО РУСКО НАРУЖАЊЕ: Хиперсоничне ракете, тенкови и роботи су резултат америчког притиска

Foto Tanjug/AP

- Razvoj perspektivnih sistema je prinudna mera i povezana je sa potrebom da se održi strateški balans koji mogu potkopati destabilizujući koraci SAD u razvoju neograničenog globalnog sistema protivraketne odbrane u kombinaciji sa visoko preciznim nenuklearnim sredstvima za globalni udar koja su sposobna da rešavaju strateške zadatke, kao i drugi postupci koji ugrožavaju stratešku stabilnost, istakao je Voroncov tokom obraćanja u Prvom komitetu Generalne skupštine UN.

Kako je dodao, o svim tim faktorima moraće se temeljeno razgovarati u okviru rusko-američkog strateškog dijaloga kako bi se pronašla dugoročna i uzajamno prihvatljiva rešenja u okviru formiranja nove bezbednosne jednačine.

NEOSNOVANE TVRDNJE O GOMILANJU NUKLEARNOG POTENCIJALA

Prema rečima Voroncova, tvrdnje da Rusija značajno količinski povećava nuklearni potencijal su neutemeljene i neosnovane.

- Baziraju se ili na pogrešnim procenama ili na otvorenim dezinformacijama, precizirao je on.

Istovremeno je naglasio da Rusija detaljno izvršava sve svoje obaveze.

- Pojava novih sistema naoružanja u Rusiji se odvija postepeno i praćena je optimizacijom raspoloživog arsenala sredstava, između ostalog i eliminacijom zastarelih tipova, dodao je on.

Podsetimo, lideri Rusije i SAD nakon samita u Ženevi u junu dogovorili su se da obnove dijalog o strateškoj stabilnosti. Od tad su održane dve runde pregovora o tom pitanju.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)