TATA LE PEN UZ ZEMURA: Francuski novinar i polemičar pomrsio konce Marin le Pen

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

04. 10. 2021. u 22:36

POTRES na francuskoj političkoj sceni.

ТАТА ЛЕ ПЕН УЗ ЗЕМУРА: Француски новинар и полемичар помрсио конце Марин ле Пен

POLEMIČAR Erik Zemur, Foto EPA

Istorijski osnivač Nacionalnog fronta, krajnji desničar Žan-Mari le Pen, kaže da će podržati novu zvezdu u usponu na krajnje desnom polu Erika Zemura, ukoliko bude bolje plasiran od njegove kćerke Marin le Pen. Zemur svakodnevno dobija na snazi.

Za kratko vreme, ovaj novinar i polemičar stigao je do čak 15 odsto podrške u sondažama, iako se još nije zvanično kandidovao za predsedničke izbore koji će biti održani u maju sledeće godine. Treći je po glasačkoj intenciji.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, Marin le Pen ima 16 odsto podrške, samo poen više od Zemura. A ne tako davno, liderka Nacionalnog okupljanja stizala je i do 28 odsto. Na prvom mestu u sondažama je aktuelni predsednik Emanuel Makron sa 24. Koliko Zemur "mrsi konce" Le Penovoj, pokazuje i podatak da bi Žan-Marijeva kćerka skočila na 25, kad se ne bi kandidovao!

Žan Mari le Pen u 93. godini konstatuje da je njegova kćerka napustila kurs stranke koju je osnovao i da je "napušteni teren" zauzeo Zemur. Upravo Zemura mnogi danas vide kao Le Pena osamdesetih.

Novinar, pisac i pre svega polemičar, vrsni govornik, ustao je protiv preterane imigracije, štiti tradicionalne vrednosti i hrišćansko nasleđe Evrope i govori otvoreno što drugi smatraju politički nekorektnim. Rado se odaziva na TV duele.

Još nije zvanično podneo kandidaturu, ali sve govori da će to učiniti. Pročulo se i da se pripremaju prostorije u osmom pariskom arondismanu, gde bi mogao da smesti svoj predizborni štab. Koliko je bitan, pokazuje i podatak da ga je nedavno u Budimpešti primio Viktor Orban. U zbiru glasova Zemura i Le Penove, gotovo trećina građana Francuske podržava krajnju desnicu.

KRAH SOCIJALISTA

NA levoj strani političkog tasa tegovi su mršavi. Predstavnik ekologa Janik Žado kotira se na oko devet odsto, krajnji levičar Žan -Lik Melanšon ima oko 8,5 odsto podrške, a gradonačelnica Pariza socijalstikinja An Indalgo samo 5,5.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!