ENERGETSKI UDAR U KINI: Šta je izazvalo krizu?

Novosti online

02. 10. 2021. u 18:46

KINU potresa velika energetska kriza. Nedostatak i poskupljenje uglja, sirovine od koje zemlja dobija skoro 60 odsto električne energije, primorao je kineske vlasti da uvede redukciju električne energije u brojnim provincijama.

ЕНЕРГЕТСКИ УДАР У КИНИ: Шта је изазвало кризу?

Foto: Elektroprivreda

To je posebno kritično za industriju druge najveće svetske ekonomije koja se, da bi se oporavila od pandemije virusa korona zahuktala punom parom, a sada se suočava s nedostatkom osnovnog energenta.

Kineske vlasti su stoga naložile železničkim kompanijama i lokalnim vlastima po regijama da sav raspoloživ ugalj distribuiraju fabrikama kako bi se očuvala privreda, piše „Gardijan“.

PRODAVNICE OSVETLjENE SVEĆAMA

Veruje se da krizu proživljava najmanje 20 od ukupno 23 kineske provincije u kojima su neke fabrike privremeno zatvorene ili su se prebacile na skraćeno radno vreme. Vlasnici prodavnica koriste sveće da bi osvetlili lokale, a u padu su i neke mobilne mreže nakon tri dana nestanka struje u tri najviše pogođene provincije na severoistoku zemlje.

Kriza u Kini, koja je najveći svetski korisnik energije dobijene iz uglja, traje već dve sedmice. Vlasti su pozvale železničke kompanije da maksimalno ubrzaju dopremanje uglja u pogođene oblasti i elektrane da bi se nastavila normalna isporuka električne energije, kako za građane tako i za privredu. Ukazali su da mora da se pojača snabdevanje elektrana koje imaju zalihe za manje od sedam dana i aktiviraju mehanizmi hitnog snabdevanja, navodi list, pozivajući se na smernice kineske Nacionalne agencije za razvoj i reformu (NDRC).

„South China Morning Post“ navodi da su zalihe uglja u zemlji na rekordno niskom nivou i da ga ima samo 11,3 miliona tona što je dovoljno za proizvodnju energije za 15 dana. Cena uglja dostigla je rekordnih 213 dolara po toni, što je stvorilo dodatni pritisak na proizvođače energije koji, zbog državnih propisa, ne mogu da se nose sa poskupljenjem tog vitalnog energenta.

Kineske vlasti tvrde da je do svega došlo jer pokušavaju da smanje ugljen-dioksida, a zbog novih propisa i proizvodnja uglja je u konstantnom padu. Nagli pad u proizvodnji dodatno je vidljiviji i zbog veće globalne potražnje za kineskim proizvodima, nakon što se niz država ponovno otvorio nakon zatvaranja zbog virusa korona.

Kompanija „S&P Global“ smatra da su kineske vlasti pogoršale stvari pokušajem da intervenišu u krizu jer se, prema njihovoj oceni, pokazalo da je teško primeniti reformu energetske politike u toliko velikoj ekonomiji sa mnogo promenjivih elemenata.

KAKO ŽIVETI BEZ GREJANjA?

Problemi su najveći u tri provincije na severoistoku — Liaoningu, Jilinu u Heilongjiangu, gde su lokalne vlasti upozorile da bi moglo da dođe do potpunog kolapsa elektrodistributivne mreže ako se situacija ne reši. Reč je o oblastima poznatim po oštrim zimama, a većina ljudi se greje na struju.

- Živim sa detetom i jednom starijom osobom. Ukoliko ne bude grejanja, to će biti veliki problem, citira list reči jednog lokalnog stanovnika.

Kina je kao najveći svetski potrošač uglja u prvih osam meseci ove godine uvezla gotovo 198 miliona tona, a uvoz se svake godine smanjuju za oko 10 odsto. Ipak, ove godine uvoz je povećan za više od trećine zbog nedostatka domaće proizvodnje. Zvaničnici umiruju građane, poručujući da će do zime biti dovoljno uglja za elektrane.

Istovremeno, pozivajući se na neimenovane izvore, „Blumberg“ je javio da kineske vlasti razmatraju mogućnost povećanja cene električne energije kompanijama. Međutim te navode demantovao je NDRC, napominjući da će eventualni rast cena zadržati u razumnim okvirima koji će pratiti situaciju na tržištu, preneo je „Jutarnji list“.

rs.sputniknews.com

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina