NANOGICA ZA NIKOLU SARKOZIJA: Izrečena presuda bivšem predsedniku Francuske

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

30. 09. 2021. u 19:17

BIVŠI francuski predsednik Nikola Sarkozi osuđen je na godinu dana zatvora zbog ilegalnog finansiranja predizborne kampanje 2012. godine. Kazna je odmah preinačena na nošenje nanogvice. Presuda je u pariskoj palati pravde izrečena bez njegovog prisustva.

НАНОГИЦА ЗА НИКОЛУ САРКОЗИЈА: Изречена пресуда бившем председнику Француске

Foto AP

Sarkoziju se sudilo da je prekoračio limit od 22,5 miliona evra na čak 44 miliona, a da je sve obezbeđeno preko lažnih faktura preduzeća "Bigmalion", zaduženog za organizovanje mitinga. Sarkozi je proglašen krivim što nije reagovao na preveliku potrošnju.

- Nikada nije tražio da bude bolje tretiran od drugih, ali nema nikakvog razloga ni da bude tretiran gore - poručio je Sarkozijev advokat Tjeri Ercog, najavljujući odmah žalbu.

Sarkoziju je ovo druga presuda ove godine, u dva različita dosijea. Početkom marta je osuđen na tri godine zatvora, od kojih dve uslovno, zbog korupcije i zloupotrebe uticaja, jer je 2014. sudiji kasacionog suda Žilberu Aziberu ponudio pomoć da dobije visoku sudsku funkciju u Monaku, pod uslovom da mu dostavi podatke iz toka istrage koja je bila otvorena protiv njega zbog finansiranja prve predsedničke kampanje 2007, kada je pobedio na izborima. Bilo je to prvi put da je jedan francuski predsednik osuđen u savremeno doba.

No, Sarkozi je i dalje veoma uticajan u desnici, a svi predsednički kandidati iz ovog tabora obavezno idu kod njega na konsultacije. Zbog toga se ovo smatra velikim udarcem za francuske desničare. Kandidati za predstojeće izbore, Gzavije Bertran i Valeri Pekres, u četvrtak su mu dali punu podršku, a podržao ga je i krajnji desničar Erik Zamur, istakavši da se sud okomio na Sarkozija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić