SPREČAVAJU VIRUS DA SE MNOŽI: "Fajzer" počeo klinička ispitivanja leka protiv korone

Srna

27. 09. 2021. u 23:59

KOMPANIJA "Fajzer" objavila je danas da je počela sveobuhvatno kliničko ispitivanje leka protiv virusa korona, kako bi ispitao njegovu sposobnost preventivnog smanjenja rizika infekcije u okruženju osoba koja se zarazila.

СПРЕЧАВАЈУ ВИРУС ДА СЕ МНОЖИ: Фајзер почео клиничка испитивања лека против короне

Foto: Depositphotos

Više kompanija, među kojima "Merk" i "Roš", radi na takvim lekovima koji se nazivaju antivirusni. Oni deluju tako što sprečavaju virus da se množi.

- U slučaju pozitivnih rezultata, mislimo da će taj lek pomoći da se virus veoma rano zaustavi – pre nego što uspe snažno da se replicira – sprečavajući potencijalno simptomatske slučajeve bolesti kod onih koji su mu bili izloženi i usporavajući početak infekcije kod drugih - rekao je Mikael Dolsten, naučni direktor u "Fajzeru".

Takav pristup može se kombinovati s vakcinama protiv kovida.

Ovaj lek, nazvan Pf-07321332, trebao bi se proizvoditi u obliku tablete koja se uzima s čašom vode.

U drugoj od tri faze kliničkog ispitivanja učestvovaće više od 2.600 ispitanika od 18 godina naviše. Jedni će uzimati lek dva puta na dan tokom pet do 10 dana, a drugi će primati placebo. Lek je već ispitan na više desetina ljudi kako bi se dokazalo da nije opasan za zdravlje. Za sve koji su već zaraženi, ovaj lek će biti posebno delotvoran u prvim danima infekcije, pre nego se virus uveliko razmnoži.

"Fajzerov" lek, za razliku od konkurentskih, nije dobijen prilagođavanjem nekog drugog leka, nego je razvijen upravo za sars-kov-dva.

Lek će se primenjivati u kombinaciji sa "slabom dozom" ritonavira, leka protiv virusa koji izaziva AIDS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!