LAVROV: Međunarodno priznanje talibana se ne razmatra

Tanjug

25. 09. 2021. u 20:38

RUSKI ministar inostranih poslova Sergej Lavrov poručio je danas da se trenutno ne razmatra međunarodno priznanje talibana.

ЛАВРОВ: Међународно признање талибана се не разматра

Foto: EPA

- Pitanje međunarodnog priznanja talibana u ovom trenutku nije na stolu - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

On je govorio na marginama godišnjeg okupljanja svetskih lidera u NJujorku na Generalnoj skupštini UN, a njegovi komentari usledili su nakon što su talibani imenovali izaslanika UN, pri čemu je došlo do sukoba oko predstavljanja Avganistana u ovom međunarodnom telu.

Talibanske vlasti u Kabulu su obavestile UN da Avganistan više ne predstavlja dosadašnji predstavnik i da su oni odredili Suhaina Šahina, portparola organizacije u Dohi, za novog ambasadora pri UN.

Talibani su zatražili da se obrate svetskim liderima na Generalnoj skupštini UN u NJujorku, a ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutak uputio je pismo UN sa tim zahtevom.

Sadašnji ambasador Avganistana u UN Gulam Isakzaj, koji predstavlja vladu koju su zbacili talibani, takođe je zatražio obnovu akreditacije u UN.

Rusija je član devetočlanog Odbora za akreditive UN, zajedno sa Kinom i SAD, koji će kasnije ove godine raspravljati o suprotstavljenim zahtevima za predstavljanje Avganistana u UN.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je ranije poručio da je želja talibana za međunarodnim priznanjem jedina poluga koju druge zemlje mogu da iskoriste da ih pritisnu da sastave inkluzivnu vladu i da poštuju ljudska prava, posebno žena.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆ VIDEO: Talibani snimili kako likvidiraju šefa policije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)