"HLADNI RAT" NA IST RIVERU: Lideri rivalskih ekonomskih sila ukrstili koplja na 76. zasedanju generalne skupštine UN

D. SAVIĆ

22. 09. 2021. u 22:47

KINA nikada, ni pod kojim uslovima, neće napasti bilo koju zemlju, niti će težiti hegemoniji, izjavio je kineski predsednik Si Đinping, obraćajući se svetskim liderima na 76. godišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde je debata juče nastavljena usvajanjem Durbanske deklaracije o antirasizmu.

ХЛАДНИ РАТ НА ИСТ РИВЕРУ: Лидери ривалских економских сила укрстили копља на 76. заседању генералне скупштине УН

Foto AP

U debati posvećenoj, inače, okončanju pandemije i redefinisanju globalne ekonomije, Sijevi komentari usledili su nekoliko časova pošto je njegov američki kolega Džozef Bajden rekao da nije imao nikada nameru da započne "novi hladni rat".

- Uspeh jedne zemlje ne mora da znači neuspeh druge zemlje. Svet je dovoljno veliki da dozvoli zajednički razvoj i napredak svih zemalja - dodao je Si u snimljenom govoru.

Ne pominjući direktno SAD, Si je rekao da "spoljna vojna intervencija i takozvana demokratska transformacija ne bi donela ništa drugo nego štetu", ističući da "moramo da odaberemo dijalog i inkluzivnost pre konfrontacije i isključivosti".

Predsednik SAD Bajden je u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN poručio da je svet na prekretnici i da se mora brzo raditi na rešavanju nagomilanih problema pandemije, klimatskih promena i kršenja ljudskih prava. On nije direktno pomenuo Kinu, ali potvrdio je da postoji zabrinutost zbog povećanih tenzija između dve nacije i naglasio da "SAD ne žele novi hladni rat".

Kineski predsednik je izjavio da Kina neće graditi nove termoelektrane na ugalj u inostranstvu, pošto su Južna Koreja i Japan povukli slične poteze ranije ove godine.

- Kina će pojačati podršku zemljama u razvoju da se oslone na razvijanje zelene energije i energije sa niskim sadržajem ugljenika i neće graditi nove termoelektrane u inostranstvu - dodao je Si.

Foto AP

Kina planira da distribuira širom sveta dve milijarde doza do kraja 2021. godine, saopštio je kineski predsednik:

- Kina će uložiti maksimalne napore da prosledi dve milijarde doza vakcina zemljama širom sveta do kraja godine - rekao je Si.

Generalna debata u sedištu svetske organizacije počela je, inače, obraćenjem generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, koji je zamerio svetu zbog nepravedne distribucije vakcina protiv virusa korona. Guteres je istakao da su slike iz nekih delova sveta, gde su vakcine sa isteklim rokom, kao i neiskorišćene vakcine u smeću, one koje prikazuju "priču o našim vremenima". On je kazao da je većina stanovništva bogatijih zemalja imunizovana, dok više od 90 odsto stanovnika Afrike nije dobilo nijednu dozu.

Generalna debata traje do 27. septembra, a očekuje se da će na njoj učestvovati više od 70 šefova država i više od 30 šefova vlada, dok će se ostali obratiti putem prethodno snimljene video-poruke.

MAKRON: FRANCUSKA OSTAJE U SB UN

Francuska je demantovala izveštaj britanskog lista "Dejli telegrafa" da je predsednik Emanuel Makron spreman da se odrekne stalnog mesta Pariza u Savetu bezbednosti UN, u zamenu za formiranje vojske Evropske unije. "Ne, Francuska se nije ponudila da napusti svoje mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ono pripada Francuskoj, i to će tako i ostati", saopštilo je francusko predsedništvo.

* * * * * * *

GENERALNI SEKRETAR UN DOBIO ZAHTEV OD VLASTI U KABULU

TALIBANI HOĆE U UJEDINjENE NACIJE

TALIBANI su, pre početka Generalne skupštine UN, uputili pismo generalnom sekretaru Antoniju Guteresu sa zahtevom da se njihovom šefu diplomatije Amiru Čanu Motakiju odobri da govori na plenarnoj sednici. Pismo je potpisano sa "Ministarstvo spoljnih poslova Islamskog emirata Avganistan". Odgovor talibanima, čiju vladu u Kabulu nije priznala nijedna zemlja, ne očekuje se pre kraja nedelje.

Talibani žele da zamene dosadašnjeg avganistanskog ambasadora pri UN, Gulama Isakzaija, a da na njegovo mesto dovedu svog dosadašnjeg portparola Suhaila Šahina.

Foto AP

Imati svog ambasadora u UN za talibane ne samo da bi bio veliki korak prema međunarodnom priznanju, već bi to moglo da im omogući pristup međunarodnoj pomoći.

Zahtev talibana rešavaće Odbor za sertifikaciju, koji se sastoji od predstavnika SAD, Rusije, Kine, Švedske, Namibije, Bahama, Butana, Sijera Leonea i Čilea. Kako objašnjava portparol UN Farhan Hak, to telo odlučuje koji će predstavnici, a time i koja rukovodstva država, biti priznata u UN. Ministri spoljnih poslova G20 trebalo je juče, na marginama skupa u UN, da razgovaraju kako se u budućnosti nositi sa talibanima.  I. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna