REPUBLIKANCI TRAŽE OSTAVKU BLINKENA: Mekol - Sada smo na milost i nemilost vladavini terora

D. Savić

15. 09. 2021. u 07:11

VODEĆI američki diplomata Entoni Blinken branio je haotično povlačenje SAD iz Avganistana u prvom zvaničnom dvodnevnom svedočenju članovima Kongresa od napuštanja Kabula.

РЕПУБЛИКАНЦИ ТРАЖЕ ОСТАВКУ БЛИНКЕНА: Мекол - Сада смо на милост и немилост владавини терора

Foto Tanjug/AP

Državni sekretar se suočio sa salvom kritika republikanaca koji su opisali izlazak američkih trupa kao ponižavajući. Dok su najmanje dva republikanska kongresmena pozivala Blinkena da podnese ostavku, demokrate su se ustremile na kritike sporazuma između SAD i talibana Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa.

Republikanci su se tokom saslušanja sukobili sa Blinkenom oko sudbine avganistanskih saveznika ostavljenih u Kabulu na milost novoj vlasti, povećanih pretnji od terora i oko pitanja ljudskih prava.

- Ako 20 godina i stotine milijardi dolara podrške, opreme i obuke nisu bili dovoljni, zašto bi još godina, pet ili deset, napravilo razliku? - branio se Blinken.

Međutim, Majkl Mekol, vodeći republikanac u Komitetu za inostrane poslove Predstavničkog doma, osudio je povlačenje kao "bezuslovnu predaju talibanima" i tvrdio da se to ne bi dogodilo da je Bajden slušao vojne savetnike.

Foto Tanjug/AP

Entoni Blinken

- Sada smo na milost i nemilost talibanskoj vladavini terora - rekao je Mekol.

Inače, glavno pitanje je da li će SAD formalno priznati vladu predvođenu talibanima.

- Ako žele da traže bilo kakav legitimitet ili bilo kakvu podršku, to počinje slobodom putovanja - rekao je Blinken, potvrđujući da čarter letovima nije dozvoljeno da polaze iz grada Mazari Šarifa.

On je dodao da međunarodna zajednica ima "značajnu polugu" nad talibanima, zbog oslanjanja Kabula na međunarodnu pomoć. U trenutku kada su na međunarodnoj konferenciji u Ženevi donatori obećali više od milijardu i 200 miliona dolara pomoći Avganistanu, Blinken je u Kongresu rekao da će poslati 64 miliona dolara Avganistanu, ali je obećao da će novac zaobići talibansku vladu i otići direktno nevladinim organizacijama i lokalnim grupama za pomoć. Dodao je i da planira poziciju u Stejt departmentu posvećenu pomoći avganistanskim ženama.

Blinken je kongresmenima rekao da su se talibani obavezali da spreče uspostavljanje terorističkih grupa u Avganistanu.

- To ne znači da ćemo se osloniti na njih. Ostaćemo oprezni u praćenju pretnji - zaključio je.

GDE SU DVOJICA ISTAKNUTIH VOĐA TALIBANSKOG POKRETA?

Vođa talibana mula Hibitula Akunzada i potpredsednik vlade talibana Abdul Gani Baradar (na slici) nisu viđeni u javnosti u Kabulu otkako su talibani preuzeli kontrolu. Kako navodi britanski list "Gardijan", u Kabulu se govori da je Akunzada navodno ubijen ili teško povređen u tuči sa drugom visokom talibanskom figurom tokom rasprave o podeli avganistanskog ministarstva. List navodi da su zvaničnici u ponedeljak objavili fotografije beleški koje su ispisane rukom jednog od Baradarovih zamenika, u kojima piše da je Baradar u Kandaharu, i objavili audio-snimak na kom navodno Baradar govori da je živ. Od trojice talibana koji su bili zamenici vrhovnog vođe pre pada Kabula, Baradar jedini nije obezbedio ministarstvo. Smrt vođe osnivača talibana mule Mohameda Omara krila se, inače, dve godine, a za to vreme su talibani nastavljali da daju izjave u njegovo ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ČUJU SE EKSPLOZIJE I SIRENE ZA VAZDUŠNI NAPAD: Iranski informativni kanal objavio snimak navodnog izraelskog udara (VIDEO)