MARAME NA GLAVI I RANČEVI NA LEĐIMA: Devojčice u Avganistanu krenule u školu (FOTO)

Novosti online

12. 09. 2021. u 18:26

U MAZARI Šarifu u Avganistanu istorijski trenutak – devojčice kreću u osnovnu školu. Talibani za sada na papiru garantuju slobodu.. Roditelji, međutim, na početku nisu puštali žensku decu u škole.

МАРАМЕ НА ГЛАВИ И РАНЧЕВИ НА ЛЕЂИМА: Девојчице у Авганистану кренуле у школу (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo

Devojčice su sa ruksacima, spremne za školu – pokazuju da ne žele da se sistem na koji su navikle menja, žele da se obrazuju.

Talibani za sada, na papiru, garantuju slobodu. Roditelji, međutim, na startu prve tri četiri nedelje, nisu puštali žensku decu u škole, zato je ova scena istorijska. U prethodnoj vladavini talibana, žene su morale da napuste posao, školu.

Lekarke bi ostajale kod kuće. Ako bi se žena razbolela, došla bi sa mužem ili bratom na pregled i onda bi on prepričavao muškom lekaru koje su njene tekobe. Rezultat toga bio je veliki broj smrtnih slučajeva žena i devojčica u Avganistanu.

Najstroži zakon se još neće uvoditi u Avganistanu, ali ga vođe talibana pripremaju i verovatno će biti usaglašen sa postojećim ustavom, rekao je juče šef policijske stanice, jedan od najbitnijih ljudi u Mazari Šarifu.

Šef policijske stanice rekao je i da se deci garantuje mogućnost da se bave muzikom, plesom i sportom, ako se sve to izvodi u muslimanskoj nošnji, što je ranije bilo nezamislivo.

(RTS)

BONUS VIDEO: ŠOKANTAN VIDEO: Avganistanac stoji na spoljašnjem delu američkog aviona i snima evakuaciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju