AMERIKA SE BORI PROTIV "SEVERNOG TOKA 2": "Preduzećemo mere ako ga Rusija bude koristila kao oružje"

Novosti onlajn

12. 09. 2021. u 10:03

SJEDINJENE Američke Države i Nemačka će preduzeti mere protiv gasovoda „Severni tok 2“ ako ga Rusija bude koristila kao oružje, izjavio je američki diplomata Kurt Volker, prenosi list „Glavred Ukrajina“.

АМЕРИКА СЕ БОРИ ПРОТИВ СЕВЕРНОГ ТОКА 2: Предузећемо мере ако га Русија буде користила као оружје

Foto AP

Volker je napomenuo da Sjedinjene Američke Države trenutno pokušavaju da se bore protiv realizacije projekta, ali je za sada ova borba ograničena na reči.

On je takođe dodao da je sporazum između Vašingtona i Berlina, koji dozvoljava završetak izgradnje gasovoda bez dodatnih sankcija protiv njegovih graditelja, posledica finansijske koristi.

- Treba govoriti sa stanovišta gasa, odnosno sa stanovišta bezbednosti, pošto Rusija pokušava da utiče na Evropu i to predstavlja pretnju Ukrajini - rekao je Volker.

Prema tome, ako Moskva počne da koristi gas kao oružje, suočiće se sa ozbiljnim posledicama, istakao je diplomata.

„Severni tok 2“ je gasovod iz Rusije u Nemačku kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Poslednja cev drugog kraka gasovoda položena je ove nedelje na dno Baltičkog mora. Prema rečima direktora „Gasproma“ Alekseja Milera, kompanija će gorivo pustiti u gasovod već ove grejne sezone. Obim isporuka 2021. godine mogao bi iznositi 5,6 milijardi kubnih metara.

Rusija je više puta objašnjavala da je „Severni tok 2“ komercijalni projekat. Osim toga, Moskva je spremna da nastavi tranzit gasa kroz Ukrajinu, ali to zavisi od mnogih faktora, uključujući obim budućih evropskih kupovina.

Bonus video:

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)