PREMINUO ROMAN ŠADRIN: Legendarni Leonida iz Groznog - nestalo mu municije, pozvao artiljerijski napad na svoje položaje

Novosti online

30. 08. 2021. u 10:18

HEROJ Ruske Federacije i legendarni veteran rata u Čečeniji general-major Roman Šadrin preminuo je u 55. godini od raka, piše RIA Novosti.

ПРЕМИНУО РОМАН ШАДРИН: Легендарни Леонида из Грозног - нестало му муниције, позвао артиљеријски напад на своје положаје

Foto: Jutjub/GUFSIN Sverdlovskoй oblasti

- On je operisan, ali nije mogao da podnese intervenciju. Još uvek ne znam tačne okolnosti - rekao je njegov prijatelj, pukovnik Ministarstva unutrašnjih poslova Serik Sultangabijev. Kasnije je Šadrinova supruga, Natalija, potvrdila ove informacije.

Roman Šadrin je rođen 23. januara 1967. godine u Rostovskoj oblasti. Od 25. decembra učestvovao je u Prvom čečenskom ratu.

Šadrin je 31. decembra sa svojim 68. izviđačkim bataljonom, čiji je zamenik komandanta bio, pokušao da se probije do zgrade Glavne pošte u Groznom. On je tajno, bez podrške teškog naoružanja, pokušao da se probije do strateški važnog zdanja koje je bilo u pozadini militanata.

Ipak, borci Džohara Dudajeva su uspeli da saznaju za napad, i organizovali su zasedu. Šadrin je potom organizovao odbranu u obližnjoj školi, gde se više od jednog dana 30 ruskih izviđača borilo protiv više stotina čečenskih militanata.

Kada su potrošili municiju, Šadrin je pozvao artiljerijsku vatru na sopstvene položaje. Srećom, ruski borci su se izvukli sa minimalnim gubicima, i uz pomoć oklopnih vozila 276. motorizovanog streljačkog puka zauzeli su zgradu Glavne pošte.

On je potom dva dana odbijao napade čečenskih džihadista, i osigurao je da ruska armija zauzme zgradu bivšeg regionalnog komiteta.

Za hrabrost i herojstvo iskazane u izvršavanju posebnog zadatka, ukazom predsednika Ruske Federacije tada major Šadrin Roman Aleksandrovič je dobio titulu heroja Ruske Federacije.

Nakon ratne službe, Šadrin je bio poslanik Jekaterinburške gradske dume i direktor Centralnog parka kulture i razonode.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)