TALIBANI DEMANTUJU: Karzai nije u kućnom pritvoru

Novosti onlajn

26. 08. 2021. u 16:40

MEDIJSKI navodi da su bivši predsednik Avganistana Hamid Karzai i šef Saveta za nacionalno pomirenje Abdulah Abdulah u kućnom pritvoru u Kabulu nisu tačni, saopštio je predstavnik političke kancelarije talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) Muhamed Naim.

ТАЛИБАНИ ДЕМАНТУЈУ: Карзаи није у кућном притвору

Foto: Tanjug/AP Photo

Prethodno je „Si-En-En“, pozivajući se na neimenovani izvor, objavio da su Karzai i Abdulah u kućnom pritvoru.

Prema rečima sagovornika televizije, u ponedeljak su talibani oduzeli oružje obezbeđenju bivšeg predsednika Karzaija i konfiskovali mu automobile. A u sredu je pokret pretresao Abdulahovu kuću i oduzeo mu obezbeđenje i automobile.

- Karzai i Abdulah su sada u kućnom pritvoru bez svog obezbeđenja i u milosti talibana - navodi se u saopštenju na sajtu televizije.

Ranije su avganistanski mediji javili da će se Karzai, Abdulah i lider Islamske partije Gulbedin Hekmatijar pridružiti savetu za rukovođenjem Avganistana, koji talibani nameravaju da formiraju. Napominje se da će u savetu biti 12 osoba, uključujući lidera političkog krila talibana Abdula Ganija Baradara i šefa talibanske vojne komisije Mule Jakuba.

Smena vlasti u Avganistanu

Usled povlačenja američkog kontingenta iz Avganistana pobunjenici su pokrenuli ofanzivu i zauzeli sve veće gradove, proglasivši kraj dvadesetogodišnjeg rata. U najskorije vreme biće utvrđen oblik vladavine, militanti ne pristaju na prelaznu vladu.

Predsednik Ašraf Gani pobegao je iz zemlje i dva dana kasnije uputio video-poruku iz UAE u kojoj je obećao da će se vratiti. Sa druge strane, potpredsednik Avganistana Amrul Saleh izjavio je da prema Ustavu on postaje šef države i pozvao na oružani otpor talibanima.

Trenutno sve kopnene granične prelaze iz Avganistana kontrolišu nove vlasti. Evakuacija stranog osoblja i Avganistanaca koji rade za strane misije vrši se preko jedinog aerodroma u Kabulu, koji drži vojska Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja NATO-a.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024