"AVGANISTAN JE VELIKA LAŽ": Glavna urednica "Vikiliksa" o koristi vojno-industrijskog kompleksa SAD

D. D. S.

26. 08. 2021. u 14:29

GLAVNA urednica Vikiliksa Kristin Hrafnson tvrdi da je 19-godišnja ratna kampanja Vašingtona u Avganistanu bila je jedna "velika laž" koja je koristila samo američkom vojnoindustrijskom kompleksu i privatnim izvođačima. Ona kaže da sada nije iznenađujuće haotično povlačenje SAD i njihovih saveznika, već činjenica da glavni mediji nisu uhvatili laži koje su davno produžile rat.

АВГАНИСТАН ЈЕ ВЕЛИКА ЛАЖ: Главна уредница Викиликса о користи војно-индустријског комплекса САД

Foto Tanjug/AP

Ona za "Raša tudej" kaže da je "Vikiliks" objavio čitav niz dokumenata koji su "dali pravu sliku onoga što se dešavalo u Avganistanu pre 11 godina", rekla je pozivajući se na takozvani avganistanski ratni dnevnik-zbirku internih američkih vojnih dnevnika, diplomatskih depeša i CIA-e dokumenata između 2004. i 2010. godine.

Curenje ukupno 91.000 dokumenata smatralo se jednim od najvećih u američkoj vojnoj istoriji, što je dovelo do hapšenja i krivičnog gonjenja uzbunjivačice Čelsi Mening, a "Vikiliks" i njegovog osnivača Džulijana Asanža stavili na nišan pravosuđa.

-  Iznenađujuće je koliko je ovo trajalo. To je postao "zaboravljeni rat", zasenjen drugom američkom vojnom avanturom - ratom u Iraku - rekla je glavna urednica, nazvavši rat "izvanrednom laži od 20 godina".

Diskusije šta se zaista dešava u zemlji bile su "uveliko izbegnute" sve dok američki dnevnik "Vašington post" to nije ponovo razotkrio objavljivanjem takozvanih avganistanskih novina 2019. godine, do kojih je došao pozivom na Zakon o slobodi pristupu informacijama. Prikazali su sliku kontinuiranih napora nekoliko američkih administracija da obmanu američku javnost u vezi s angažmanom u Afganistanu.

Hrafnson je optužila zapadne medije koji nisu obraćali pažnju na stvarnost da su "saučesnici u prikrivanju ove istine" i dozvolili da se to dogodi.

- Na kraju, američki vojno-industrijski kompleks imao je koristi od, kako se čini, ogromnog bacanja novca. Više od bilion dolara je otišlo u džepove američkog vojno-industrijskog kompleksa i privatnih izvođača koji su navodno obučavali avganistansku policiju - rekla je, dodajući da su najveći američki proizvođači oružja zabeležili "desetostruko povećanje" vrednosti zaliha u ratu koji je trajao više od 20 godina.

- Bio je to ogroman priliv novca koji je otišao u pogrešne džepove i to se može nazvati samo korupcijom velikih razmera - zaključuje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu