VAKCINACIJA IPAK OBAVEZNA: Sud u Strazburu odbio tužbu grupe francuskih vatrogasaca

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

25. 08. 2021. u 22:04

EVROPSKI sud za ljudska prava saopštio je danas da je odbio tužbu koju su podnela 672 francuska vatrogasca zbog obavezne vakcinacije na kovid 19.

ВАКЦИНAЦИЈА ИПАК ОБАВЕЗНА: Суд у Стразбуру одбио тужбу групе француских ватрогасаца

Sud u Strazburu

Određene kategorije stanovništva, među kojima su zdravstveni radnici, ali i spasioci, moraju u ovoj zemlji da se vakcinišu protiv virusa korona, zbog rizika od prenošenja bolesti na ljude s kojima su u kontaktu tokom rada.

Među podnosiocima tužbe su i profesionalni vatrogasci i volonteri, a kao razlog su naveli pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života.

Ovo je prva odluka Evropskog suda u vezi s obaveznom vakcinacijom na kovid. Nedavno je isti sud sa sedištem u Strazburu odbio i tužbu čeških roditelja koji su se pobunili protiv obaveznog vakcinisanja dece protiv dečjih bolesti pre upisivanja u školu, uz obrazloženje da cepljenje može biti neophodno u demokratskom društvu.

U Francuskoj je, inače, kampanja vakcinisanja u punom jeku. Portparol vlade Gabrijel Atal je danas saopštio da je procenat vakcinisanja u ovoj zemlji trenutno veći nego u SAD, Izraelu i Nemačkoj, a jednak s onim u Velikoj Britaniji. Od 67 miliona stanovnika, u Francuskoj je prvu dozu primilo 48 miliona, a drugu 42 miliona. Vlasti računaju da će do 1. septembra prvu dozu primiti 50 miliona ljudi, a kampanja vakcinacije se nastavlja. Prema Atalovim rečima, čak tri petine dece uzrasta od 12 do 17 godina dobilo je prvu dozu, kao i 80 odsto mladih od 18 do 24 godine. Razlog za to je između ostalog i uvođenje sanitarne propusnice koja je neophodna za normalno svakodnevno funkcionisanje, od odlaska u bioskop ili restoran, do posete tržnim centrima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna