NE ŽELIMO AMERIČKU VOJSKU U CENTRALNOJ AZIJI: Lavrov - „Ni te zemlje ne žele da postanu meta zbog interesa SAD“

Novosti onlajn

24. 08. 2021. u 14:55

RUSIJA ne želi da vidi američku vojsku u Centralnoj Aziji, niti zemlje te regije žele da postanu mete samo da bi udovoljile američkim interesima, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

НЕ ЖЕЛИМО АМЕРИЧКУ ВОЈСКУ У ЦЕНТРАЛНОЈ АЗИЈИ: Лавров - „Ни те земље не желе да постану мета због интереса САД“

Foto: EPA

- Mislim da je 'Volstrit džurnal' pitao da li će Rusija želeti da vidi američke vojnike u Srednjoj Aziji. Odgovor je ne. Pre svega, imamo zajednički bezbednosni prostor i na tom prostoru postoje obaveze. Mislim na Organizaciju Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), koja predviđa saglasnost svih saveznika u pitanjima koja se tiču raspoređivanja stranih oružanih snaga na njihovoj teritoriji - rekao je ministar na konferenciji za štampu.

Prema rečima šefa ruske diplomatije, SAD su prilikom povlačenja svojih snaga iz Avganistana htele da razmeste deo naoružanja i vojske na teritoriji susednih zemalja, kako bi po potrebi odatle izvodile napade na Avganistan, ukoliko se „ne bude ponašao dobro“.

Moskva sumnja da je neka od zemalja Srednje Azije zainteresovana da postane meta razmeštajući na svojoj teritoriji američku vojsku koja se povukla iz Avganistana, dodao je Lavrov.

- Ako mislite da je neka od zemalja, bilo da je iz Centralne Azije ili negde drugde, zainteresovana da postane meta kako bi Amerikanci zadovoljili neke svoje inicijative, čisto sumnjam da ikome to treba - objasnio je on.

Ranije je ministar izjavio da ni zemlje ODKB-a u Srednjoj Aziji, ni Uzbekistan nisu zainteresovani za raspoređivanje američkih snaga na svojoj teritoriji nakon njihovog povlačenja iz Avganistana.

Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden proglasio je 14. aprila kraj vojnog prisustva SAD u Avganistanu, što je bila najduža američka vojna kampanja u inostranstvu.

Sredinom avgusta, kada je povlačenje gotovo kompletirano, talibani su pokrenuli ofanzivu, ušli u Kabul i pod svoju kontrolu stavili praktično čitav Avganistan. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BORBE MORAJU DA SE NASTAVE Lavrov: Ako dođe do pregovora – nećemo praviti nikakve pauze