NEMAČKOJ POTREBNO 400.000 KVALIFIKOVANIH IMIGRANATA: Sve manje mladih stručnih ljudi

Novosti online

24. 08. 2021. u 12:04

NEMAČKOJ je godišnje potrebno 400.000 kvalifikovanih imigranata, ističu u Saveznoj kancelariji za zapošljavanje Detlef Scheele.

НЕМАЧКОЈ ПОТРЕБНО 400.000 КВАЛИФИКОВАНИХ ИМИГРАНАТА: Све мање младих стручних људи

Foto Novosti

- Tu ne spadaju podnosioci zahteva za azilom nego oni koji se ciljano useljavaju u svrhu popunjavanja rupa na nemačkom tržištu rada. Od negovatelja preko servisera klima-uređaja pa do akademski obrazovanih: Nemačkoj su u svim sektorima potrebni radnici - kažu u ovoj kancelariji.

Iz demografskih razloga potražnja za stručnom radnom snagom u Nemačkoj povećava se iz godine u godinu. Već je ove godine broj mladih koji bi trebalo da budu na raspolaganju tržištu rada za 150.000 je manji, a taj će se broj povećavati iz godine u godinu.

Nemačka problem može da reši kvalifikacijom nekvalifikovanih koji su već u Nemačkoj, pretvaranjem radnih mesta s ograničenim radnim vremenom u mesta s punim radnim vremenom.

On je rekao da će savladavanje ovog problema biti jedan od najvećih zadataka buduće vlade koja će preuzeti vođenje zemlje nakon parlamentarnih izbora krajem septembra. Istovremeno, politika mora protivnicima useljavanja da objasni kako bez uvoza radne snage nemačka vlada neće moći funkcionisati.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!