VAŽAN RAZGOVOR DVOJICE PREDSEDNIKA: Putin i Makron o Ukrajini i Avganistanu

Novosti onlajn

19. 08. 2021. u 20:41

PREDSEDNICI Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, večeras su u telefonskom razgovoru detaljno razmotrili situaciju u Avganistanu, Nagorno-Karabahu i istočnoj Ukrajini i dotakli pitanje iranskog nuklearnog programa, saopštila je pres služba Kremlja.

ВАЖАН РАЗГОВОР ДВОЈИЦЕ ПРЕДСЕДНИКА: Путин и Макрон о Украјини и Авганистану

Foto: EPA

Putin i Makron su razmenili mišljenje o problemima rešavanja unutrašnje ukrajinske krize. Izražena je zabrinutost u vezi sa nastavkom tenzija na jugoistoku Ukrajine.

- Vladimir Putin skrenuo je pažnju na destruktivna dejstva Kijeva koji u poslednje vreme namerno pogoršava situaciju na kontakt liniji i širi provokativne zakonodavne inicijative koje su u direktnoj suprotnosti sa Minskim sporazumima - ističe se u saopštenju.

- Istaknuta je potreba da vlasti u Kijevu sprovedu sve ranije postignute sporazume, pre svega Minskog paketa mera iz 2015. kao osnovu za rešavanje koja nema alternativu. S tim u vezi, potvrđeno je raspoloženje za koordinaciju napora Rusije i Francuske u ‘normandijskom formatu’ - dodaje pres služba.

Predsednici su takođe razgovarali o situaciji u Avganistanu, ukazavši na značaj rešavanja humanitarnih problema, saopštila je pres služba Kremlja nakon telefonskog razgovora dvojice lidera.

- Detaljno je razmotrena situacija u Avganistanu nakon dolaska na vlast pokreta Taliban. Obe strane su istakle značaj osiguranja bezbednosti civilnog stanovništva i rešavanja hitnih humanitarnih zadataka - navodi se u saopštenju.

Dvojica predsednika su tokom razgovora izrazila spremnost da ulože zajedničke napore, uključujući i u okviru Saveta bezbednosti UN i G 20, kako bi pomogli uspostavljanju mira i stabilnosti u Avganistanu.

Pres služba napominje da je dotaknuta situacija oko iranskog nuklearnog programa.

- Lideri su se izjasnili za nastavak pregovora o nastavku sprovođenja Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana koji je značajan faktor u neširenju nuklearnog oružja - navodi se u saopštenju.

Na zahtev Makrona, Putin ga je obavestio o napretku u sprovođenju trilateralnih izjava o Nagorno-Karabahu od 9. novembra 2020. i 11. januara 2021. godine.

- Konstatovano je da je situacija u regionu generalno stabilna, preduzimaju se koraci za obnavljanje ekonomskih i saobraćajnih veza na Južnom Kavkazu i obezbeđivanje humanitarnih potreba stanovništva. Izraženo je obostrano raspoloženje za dalji zajednički rad na različitim aspektima rešavanja krize u Nagorno-Karabahu, pre svega u Minskoj grupi OEBS-a - naglašava se u saopštenju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)