"DONBAS NIKADA NEĆE BITI RUSKI": Zelenski nastavlja sa provokacijama - "Oni koji se smatraju Rusima - neka idu"

Novosti onlajn

05. 08. 2021. u 11:50 >> 11:43

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski izjavo je da Donbas „nikad neće biti ruska teritorija“, a onima koji vole Rusiju i žele da ova oblast uđe u njen sastav sugeriše da „traže za sebe mesto u Rusiji“.

ДОНБАС НИКАДА НЕЋЕ БИТИ РУСКИ: Зеленски наставља са провокацијама - Они који се сматрају Русима - нека иду

Foto: EPA

- Žitelji okupiranog Donbasa i Krima treba da shvate. Ne radi se o tome da neko nekoga negde proteruje. Jednostavno želim da me razumeju. Ako neko živi danas na teritoriji privremeno okupiranog Donbasa i smatra da je ‘naša stvar ispravna – treba da budemo zajedno s Rusijom, mi smo Rusi’ – smatram da je velika greška da ostane da živi u Donbasu. To nikada neće biti ruska teritorija - rekao je Zelenski u intervjuu za TV „Dom“.

Situaciju je uporedio s Berlinskim zidom u Nemačkoj.

- U svakom slučaju istorija će iskoristiti svoj trenutak i zid će pasti. Ako ne bude dogovora o rešenju konflikta, svejedno ljudi će iskoristiti trenutak - dodao je on.

On se obratio građanima Donbasa i onima koji sebe smatraju Ukrajincima preporučio da ne napuštaju tu teritoriju.

- Ako voliš Rusiju, a ceo život si proveo u Ukrajini ali si osećao da je to Rusija… takav čovek treba da zna da treba u ime svoje dece i unuka da ide i traži sebi mesto u Rusiji. To je ispravno, jer bez Ukrajine na toj teritoriji civilizacije neće biti. Ukrajina će se razvijati, gradiće se, a u takvom Donbasu – okupiranom, odvojenom – nikad neće biti razvoja. Ali, ako osećaš da je Donbas Ukrajina, ako poštuješ tu zastavu, ukrajinski jezik, ako osećaš da si Ukrajinac onda ostani tamo, drži se, ta će teritorija u svakom slučaju biti oslobođena okupacije - rekao je Zelenski.

Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatraju se, između ostalog, na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. usvojila tri dokumenta koja regulišu korake za deeskalaciju sukoba.

Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. jula prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu paljbe, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Pored toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju da budu na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)