BAJDEN NE SME ODUSTATI OD SANKCIJA: Američki Kongres novim zakonom udara na „Severni tok 2“

Tanjug

31. 07. 2021. u 09:04

AMERIČKI Predstavnički dom odobrio je nacrt zakona o finansiranju Stejt departmenta 2022. godine kojim se, između ostalog, blokiraju prava američkog predsednika Džoa Bajdena da odustane od sankcija protiv „Severnog toka 2“, saopštio je novinar lista „Blumberg gaverment“ Džek Fitcpatrik.

БАЈДЕН НЕ СМЕ ОДУСТАТИ ОД САНКЦИЈА: Амерички Конгрес новим законом удара на „Северни ток 2“

Foto: AP Photo/Susan Walsh

Prema rečima Ficpatrika koji prati rad Kongresa, za nacrt zakona glasalo je 217 kongresmena, dok je protiv bilo njih 212.

Autorka amandmana koji blokira odluku američkog lidera je predstavnica demokratske stranke iz savezne države Ohajo Marsi Kaptur.

- Računamo na to da će predsednička administracija čuti naš signal i da će evropska energetska bezbednost postati prioritetno pitanje“, izjavila je ona.

Da bi dopune stupile na snagu, nacrt zakona mora usvojiti Senat, a zatim potpisati predsednik.

Nacrt zakona o finansiranju Stejt departmenta takođe podrazumeva povećanje finansijske pomoći Ukrajini do 481,5 miliona dolara, saopštila je ambasada Ukrajine u Vašingtonu.

Ranije je grupa američkih senatora zapretila da će blokirati imenovanja u Ministarstvu finansija ukoliko administracija predsednika Džozefa Bajdena ne promeni stav i ne uvede nove sankcije gasovodu „Severni tok 2“, objavila je američka agencija Blumberg.
Gasovod „Severni tok 2“ će biti dovršen u avgustu, moguće je da će biti pušten u rad već ove godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ODRŽIVOST U ENERGETSKOM SEKTORU: Zajedničkim naporima i sinergijom obezbedićemo bolju budućnost