ITALIJANI U PROBLEMU: Rizik od masovnih imigracija iz Tunisa

Milica Ostojić/Rim

28. 07. 2021. u 15:13

POLITIČKI haos u Tunisu pojačava ilegalna kretanja migranata prema italijanskim ostrvima Lampeduza, Pantelerija i drugim mestima na jugu Italije, i poslednje procene govore da je njih oko 15.000 spremno da krene na taj put.

ИТАЛИЈАНИ У ПРОБЛЕМУ: Ризик од масовних имиграција из Туниса

Ilustracija / Foto: EPA

Poslednjih dana u ogromnoj meri pristižu migranti najviše iz Tunisa, a lokalne vlasti apeluju i traže brzu reakciju italijanske Vlade, te nove i brze sporazume sa zemljama Severne Afrike. Fronteks (Evropska agencija za kontrolu granica i obala) donela je izveštaj za prvi semestar ove godine, gde stoji da je procenat uvećanja ilegalnih dolazaka iz zemalja izvan EU skočio 59 posto u odnosu na prošlu godinu, a samo u junu ušlo je 11.150 migranata što je za 69 posto više nego u istom mesecu 2020, samo iz Tunisa i Libije 4.700, a ukupno u prošloj godini 12.000 iz Tunisa.

Istina je da ubrzan ritam repatrijacije građana iz Tunisa, između decembra i januara kada nije bilo sukoba i političkih progona, vraćeno je njih 1200, ali to nije ni izbliza adekvatno broju onih koji nemaju osnova da ostanu u Italiji.

Italija je postigla sporazum pre pandemije sa tuniskim vlastima i obavezala se na davanje materijalne pomoći ekonomskom razvoju Tunisa, kako bi se dala mladima nada za budućnost u njihovoj zemlji, a tuniska strana zauzvrat se obavezala da će ojačati kontrole ilegalnih polazaka. Do sada taj sporazum nije pokazao vidljive rezultate.

Danas se u Rimu sastaju premijer Mario Dragi, ministarka Unutrašnjih poslova Lućana Lamorđeze i premijer Tunisa Hišam Mekiki kako bi definisali prvi sporazum sa EU o kontroli protoka migranata i repatrijaciji u njihove zemlje porekla. Međutim, sve je pod rizikom, ostaje kao i uvek Italija a ne EU u urgentnom rešavanju problema, posebno sada usred društveno-ekonomske dramatične krize u Tunisu i drugim zemljama odakle pristižu migranti, upozoravaju iz raznih političkih partija i institucija vlasti u Italiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije