STROŽA PRAVILA ZA POVRATNIKE S ODMORA: Vlada u Berlinu zaoštrila mere zbog novog rasta broja obolelih od kovida 19

I.STANOJEVIć

27. 07. 2021. u 13:51

NEMAČKA vlada planira da uvede obavezna testiranja za sve koji se vraćaju s odmora. U zemlju ne bi mogao da uđe niko ko nije vakcinisan, preležao koronu, ili nema negativan test. Ovo pooštravanje, posledica je povećanja broja obolelih od kovida 19 poslednjih dana.

СТРОЖА ПРАВИЛА ЗА ПОВРАТНИКЕ С ОДМОРА: Влада у Берлину заоштрила мере због новог раста броја оболелих од ковида 19

Foto: Tanjug/AP

Portparolka vlade Ulrike Demer prethodno je izjavila da se razmišlja o uvođenju novih mera, a sada je i ministar zdravlja Jens Špan (CDU) najavio pooštravanje pravila za povratnike s godišnjih odmora.

On planira da uvede pravilo prema kojem bi svi oni koji nisu u potpunosti vakcinisani ili preležali korona-virus, pri ulasku u Nemačku bili dužni da pokažu potvrdu o negativnom testu. Za sada to važi samo za one koji u Nemačku dolaze avionom. Ovo pravilo bi važilo za sve, bez obzira na to da li se područje na kojem su boravili smatra rizičnim ili ne, piše Dojče vele.

Špan je, inače, u prošlosti više puta za širenje zaraze okrivio nemačke državljane koji se vraćaju sa odmora u zemljama jugoistočne Evrope. Trenutno se nijedna zemlja s tog područja ne smatra rizičnom.

Merama se protivi jedino socijaldemokratska ministarka pravosuđa Kristin Lambreht koja uvođenje obaveznog negativnog testa smatra "neprimerenom merom", s obzirom na trenutno epidemiološko stanje u zemlji i još uvek relativno nisku incidencu oboljevanja u poređenju s prvim kvartalom ove godine. Ona ipak ugostiteljima u Nemačkoj preporučuje otvaranje restorana samo za goste koji su u potpunosti vakcinisani. Udruženje nemačkih ugostitelja "Dehoga", ovu ideju je najoštrije osudilo.

VIRUSOLOZI PODRŠKA ŠPANU

POZNATI nemački virsuolozi već su pozdravili inicijativu ministra zdravlja Jensa Špana o obaveznom testiranju za sve koji se vraćaju sa odmora. Frankfurtski ekspert Martin Štirmer rekao je za javni servis ZDF da oni koji se vraćaju iz inostranstva doprinose povećanju broja zaraza u Nemačkoj. Štirmer bi obavezu testiranja uveo i za one koji su vakcinisani, s obzirom na činjenicu da je dokazano da i vakcinisani mogu da se zaraze delta varijantom korona-virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)