ITALIJA ODLUČILA GDE SE UVODI OBAVEZNA ZELENA KARTA: U Torinu već počeli protesti protiv novih mera

M. Ostojić

23. 07. 2021. u 14:02

NOVIM Dekretom koji je usvojila italijanska Vlada u saglasju sa Ministrastvom Zdravlja propisano je uvođenje „urgente mere radi suočavanja sa vandrednim stanjem epidemije Kovida-19 radi obezbeđenja sigurnosti u društvenim i ekonomskim aktivnostma“, a mere stupaju na snagu od 6 avgusta.

ИТАЛИЈА ОДЛУЧИЛА ГДЕ СЕ УВОДИ ОБАВЕЗНА ЗЕЛЕНА КАРТА: У Торину већ почели протести против нових мера

Foto: EPA

Vanredno stanje na državnom nivou produženo je do 31 decembra ove godine a obavezna Zelena karta koristiće se po novom modalitetu i kriterijumima shodno razvoju epidemije, uz označavanje regiona različitim bojama prema stopi broja zaraženih, počevši od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, iznad toga prelazi se u „žutu“ boju i restriktivnije mere računajući i mesta koja se popunjavaju u kovid bolnicama i na intenzivnoj terapiji.

Zelena karta u ovoj prvoj fazi i sa samo jednom dozom vakcine biće neohodna za ulazak u bar, restoran i sva mesta u zatvorenom gde se služi hrana i piće za stolom, za posete svim vrstama spektakla sa publikom, u zatvorenom prostoru sa popunjenošću od 25 posto na otvorenom sa 50 posto, na sportskim takmičenjima, za ulazak u muzeje i sve ustanove kulture, na izložbama, u bioskopima, pozorištima, u zatvorenim bazenima, teretanama, na sajmovima, naučnim skupovima, kongresima, termalnim centrima, rekreativnim centrima, kladionicama, u kazinima...

Navedene mere predstavljaju preliminarnu fazu uvođenja Zelene karte, sa jednom dozom i rokom trajanja od 9 meseci ili sa serifikatom o imunizaciji nakon infekcije korona virusom sa rokom trajanja od 6 meseci ili negativnim molekularnim testom ne starijim od 48 sati. Diskoteke se za sada ne otvaraju.

Ovakva „labavija“ odluka stupa na snagu od 6 avgusta, koja ne podrazumeva primanje obe doze vakcine, usledila je zato da bi se dalo vremena onima koji još nisu da prime prvu dozu vakcine i ovo je samo prva faza primene Dekreta, zato što je do sada u Italiji izdato 38 miliona Zelenih karata, jer su bile omogućene i sa jednom dozom vakcine, a potom se videlo da nema dovoljne imunizacije na novi soj virusa i od danas se više neće izdavati dok se ne prime obe doze cepiva.

Ko ne bude kontrolisao sertifikate pri ulasku klijentele propisane su kazne od 400 evra i zatvaranje aktivnosti i do 10 dana. Sve se čini da ne dođe do ponovnog zatvaranja i policijskog časa u nadi da će to podstaći one koji nisu vakcinisani da to što pre urade.

Protesti u Torinu protiv vakcina i zelenih propusnica

Nekoliko hiljada osoba protestovalo je noćas na glavnom trgu u Torinu, “Pijaca Kastelo”, protiv obaveze anti-kovid vakcinacije i posedovanja zelene propusnice, piše list “La Stampa”.

Prema nekim procenama, oko 5 000 osoba odazvalo se pozivu organizatora za “Dan bez straha”, koji je lansiran pre nekoliko dana putem fejsbuka.

Među demonstrantima i stari i mladi, malo osoba sa zaštitnom maskom, a spontani govornici uglavnmom poručuju da ne žele da se vakcinišu i da je to njihovo ustavno pravo, da su protiv “zelene propusnice”, jer kako su isticali govornici, ograničava njihovu slobodu.

Među učesnicima protesta novinari su primetili kandidata za gradonačelnika Torina, univerzitetskog profesora Ugo Mateia, i neke članove desničarskih stranaka.

Italijanska vlada je juče donela odluku prema kojoj je neophodna zelena propusnica da bi se moglo pristupiti mnogim zatvorenim mestima, poput barova, restorana, teretana i događajima kao što su koncerti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave