OZBILJNO UPOZORENJE NAUČNIKA: Katastrofalne poplave će biti sve češće i sve razornije!

Novosti online

21. 07. 2021. u 16:02

KATASTROFALNE poplave poput onih koje su nedavno pogodile Evropu, mogle bi zbog globalnog zagrevanja da postanu sve češće, upozoravaju stručnjaci.

ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА: Катастрофалне поплаве ће бити све чешће и све разорније!

Foto: EPA

Podaci dobijeni preko kompjuterskog modela visoke rezolucije pokazali su da bi spore oluje mogle da krajem veka postanu 14 puta uobičajenije. Što se sporije oluja kreće, više kiše padne na malu oblast i stvara se rizik ozbiljnih poplava.

Stručnjaci već znaju da više temperature vazduha znače više vlage u atmosferi, što dovodi do ekstremnijih padavina. Najnovija analiza je, međutim, prva koja se bavi vezama sporih oluja i poplava u Evropi, prenosi Gardijan.

Oluje, predviđene u novoj studiji, kreću se još sporije od onih koje su donele poplave Nemačkoj, Holandiji i okolnim zemljama.

- Simulacija nam je pokazala da situacija može da bude još gora - rekao je vođa studije Abdulah Karaman sa NJukasl univerziteta.

Naučnici smatraju da je sve topliji Arktik razlog usporavanja vremenskih sistema, usporavanja vetrova i struja. Taj fenomen je već bio povezan sa vrelim talasima u Rusiji i poplavama u Pakistanu.

Studija je pokazala i da su oluje najsporije leti.

- Leti, naročito u avgustu, iznad većeg dela Evrope dolazi do formiranja ovih oluja - rekao je Karaman.

Intenzitet i obim poplava u zapadnoj Evropi u kojima je stradalo gotovo 200 ljudi, šokirali su klimatske naučnike koji nisu očekivali da će rekordi biti oboreni tako brzo i na toliko velikoj površini.

- Moramo da ubrzamo borbu protiv klimatskih promena - rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel kada je obišla poplavljena područja. Mnogi klimatski naučnici se slažu sa njom i upozoravaju da će globalno zagrevanje učiniti ekstremne vremenske nepogode sve češćim i intenzivnijim.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)