AMERIČKI ADMIRAL PRIZNAO: Govorio o incidentima u Crnom moru, pa saopštio - Rusi su profesionalni

Novosti online

21. 07. 2021. u 09:54

PRESRETANjE američkih i NATO vojnih aviona i brodova od strane Rusije uglavnom je bezbedno i profesionalno, priznao je komandant mornarice SAD u Evropi i Africi, admiral Robert Berk.

АМЕРИЧКИ АДМИРАЛ ПРИЗНАО: Говорио о инцидентима у Црном мору, па саопштио - Руси су професионални

Foto: Jutjub/U.S. Navy/Nigel Woolley

- Te akcije su sve u svemu bezbedne i profesionalne, uprkos činjenici da imaju za cilj zastrašivanje potencijalnog protivnika - istakao je komandant, komentarišući slučajeve kada ruski brodovi i avioni presreću i prate NATO snage.

Govoreći o situaciji u Crnom moru, Berk je primetio da „ruski brodovi stalno prate“ snage SAD i NATO-a, kao i partnere Vašingtona koji deluju u ovom regionu.

Istovremeno, admiral je izrazio mišljenje da u takvim slučajevima svejedno postoji visok rizik od incidenata, uključujući i one koji bi mogli da rezultiraju velikim posledicama.

- Kada jurišni avion preleti direktno iznad razarača na visini od 30 metara, komandant broda na sopstveni rizik odlučuje da li se ta letelica sprema za napad ili ne. Moglo bi da se tvrdi da nas Rusi provociraju kako bismo pucali prvi. Nećemo to činiti ako ne bude provokacija. Ali takođe neću moliti svoje oficire da oni primaju prvi udarac u vilicu. Tako da ovde postoji taktički rizik, i on bi mogao da rezultira strateškim problemom i to je veliki razlog za zabrinutost zbog povećane agresivnosti - izjavio je Berk na onlajn-seminaru koji je održao Memorijalni fond američke mornarice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)