STRAH OD "DELTE": Britanski scenario sve ozbiljnije preti Evropi

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

07. 07. 2021. u 21:52

BRITANSKI scenario kuca na francuska vrata. Soj delta je krenuo s Ostrva ka Portugaliji, preko Španije, naročito u Kataloniji, do Francuske, odakle se širi ka istoku.

СТРАХ ОД ДЕЛТЕ: Британски сценарио све озбиљније прети Европи

Foto EPA

Prema rečima francuskog ministra zdravlja Olivijea Verana, novi talas se, zbog ove varijante, očekuje već krajem jula. U Francuskoj, za sada, broj zaraženih nije vidljiv kao kod ostrvskih komšija, ali je poslednjih dana ponovo u porastu. U poslednja 24 sata inficiralo se tri i po hiljade ljudi, dok se u Parizu broj zaraženih na sto hiljada stanovnika među mladom populacijom udvostručio za samo nedelju dana.

Zarazniji soj delta je praktično stoprocentno prisutan u Engleskoj, dok u Francuskoj obuhvata oko četrdeset odsto pozitivnih, ali se izuzetno brzo širi, pa se očekuje da takođe i ovde uskoro postane dominantan. Svake nedelje se udvostruči. Vlasti ističu da delta može da "pokvari leto" i podsećaju da u Kataloniji i Portugaliji već vraćaju epidemijske mere.

Ipak, vesti sa druge strane Lamanša ohrabruju, jer veći broj zaraženih nije doveo i do značajnijeg povećanja hospitalizacija i smrtnih ishoda, zbog čega su Britanci odlučili da usred aktuelnog talasa ublaže mere. Razlog za to je veliki broj vakcinisanih građana. I u Francuskoj porast broja obolelih zasad takođe ne dovodi do teže kliničke slike - smanjuje se i dalje broj pacijenata i ljudi na reanimaciji.

U Francuskoj, zemlji sa 67 miliona stanovnika, prvu dozu vakcine primilo je oko 35 miliona ljudi, a drugu oko 25 miliona, što je tek nešto više od trećine kompletno zaštićenih. Pod pritiskom delta soja, ove sedmice beleži se povećano interesovanje za primanje zaštite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!