ŠTA JE BORISOV TRAŽIO OD ERDOGANA: Bivši bugarski premijer merka novu domovinu?

Novosti onlajn

06. 07. 2021. u 19:40

NEDAVNI odlazak bivšeg premijera Bugarske Bojka Borisova u Instambul svedoči o tome da je odlučio da traži podršku predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, ali se ne radi o predstojećim parlamentarnim izborima, već o nečemu drugom, verovatno ličnom, smatra šef bugarskog lista „Sega“ Svetoslav Terziev.

ШТА ЈЕ БОРИСОВ ТРАЖИО ОД ЕРДОГАНА: Бивши бугарски премијер мерка нову домовину?

Foto: EPA

Kako kaže, ponovni parlamentarni izbori biće održani u Bugarskoj 11. jula i moglo bi da se pomisli da je Borisov otišao kod Erdogana kako bi stekao poverenje bugarskih glasača koji žive u Turskoj, međutim, nije tako. Prema mišljenju autora, Borisov odlično zna da bi takvi postupci samo odgurnuli glasače u samoj Bugarskoj.

Iza sastanka lidera stranke GERB i turskog predsednika stoji nešto drugo, ocenio je autor.

Kada je pre nekoliko godina postojala pretnja priliva migranata u EU, bugarski premijer je bio taj koji je u Briselu bio Erdoganov izaslanik, nakon čega je EU platila Turskoj milijarde evra da bi suzbila priliv migranata, podsetio je bugarski novinar.

Foto: Printskrin

Istovremeno, on piše da se Borisov plaši krivičnog gonjenja. S tim u vezi, Terziev je podsetio na prošlogodišnje slike svežnja evra, zlata i oružja u sobi Borisova koju su dobili bugarski mediji, kao i na njegove veze sa preduzetnicima.

Bivši premijer shvata da ga čekaju i optužbe i sud, zbog čega traži zaštitu van Bugarske, smatra autor.

Kako piše Terziev, između zemalja je na snazi takozvani Sporazum o pravnoj pomoći prema kojem su strane u obavezi da međusobno izruče građane na zahtev suda. Konkretno, Turska je dužna da izruči bugarske građane Bugarskoj, a Bugarska – turske građane Turskoj.

U isto vreme, on piše da prema sporazumu to ne sme da se radi kada je u pitanju državljanin zemlje u kojoj se krije, stoga autor zaključuje da bi Borisov mogao da pokuša da dobije tursko državljanstvo.

Turska bi odbila da izruči Borisova ako bi postao turski državljanin, te bivši premijer možda vidi spas u tome, zaključio je autor.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

STRUČNJACI SAVETUJU: Nipošto ne ubijajte pauka ako ga vidite u kući - postoji jak razlog