OZBILJNA VATRENA MOĆ: Ruski „Tajfun“ dobio jedinstveni top

Novosti onlajn

05. 07. 2021. u 16:27

RUSKO oklopno vozilo „Tajfun VDV“ dobilo je modernizovani borbeni modul sa topom kalibra 30 milimetara koji ima jedinstveni domet gađanja za svoju klasu, izjavio je glavni konstruktor preduzeća-proizvođača tog vozila „Remdizel“ Igor Zaharovič.

ОЗБИЉНА ВАТРЕНА МОЋ: Руски „Тајфун“ добио јединствени топ

Foto printskrin Youtube /tvzvezda.ru

-Prema rezultatima testiranja, borbeni modul je u potpunosti redizajniran, što je trajalo skoro godinu dana. Na njemu je top kalibra 30 milimetara – u pitanju je prilično ozbiljno oružje koje je prvi put ugrađeno na vozilo 4h4. Po borbenim mogućnostima taj modul nadmašuje sve uređaje takve klase u Rusiji, a možda čak i u svetu, rekao je on u intervjuu za Sputnjik.

S tim u vezi, Zaharovič kaže da je iz starog topa izvučen maksimum.

Top precizno pogađa mete na dometima koji su jednostavno nezamislivi za takvo oružje, a što je najvažnije, čini to u pokretu, objasnio je konstruktor.

Sagovornik agenije nije saopštio tačne performanse topa, ali je rekao da gađa mnogo dalje od drugog oružja te klase, uključujući 2A42, čiji je maksimalni domet pogotka četiri hiljade metara.

-Jednostavno rečeno, preporučio bih suprotnoj strani da se drži dalje od tog topa, njegove sposobnosti mogu da budu veliko iznenađenje za potencijalnog protivnika, istakao je Zarahovič.

Foto printskrin Youtube /rosobonroexport

Ekspert je dodao da „sada sve ispunjava zahteve taktičko-tehničkog zadatka i odlično funkcioniše“.

Konstruktor smatra da će zahvaljujući „Tajfunu VDV“ ruska vojska dobiti vozilo sa visokim nivoom zaštite od mina, što će omogućiti spasavanje života posade u slučaju eksplozije ili pucnjave.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest