ZAPADNI MEDIJI UPOZORAVAJU: Kina gradi u pustinji više od 100 silosa za rakete?

Tanjug

01. 07. 2021. u 16:20

KINA gradi više od 100 silosa za rakete u pustinji, pokazuje analiza satelitskih snimaka, za koje istraživači kažu da nagoveštavaju moguće proširenje nuklearnog kapaciteta zemlje.

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ УПОЗОРАВАЈУ: Кина гради у пустињи више од 100 силоса за ракете?

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

Analitičari upozoravaju da to proširenje predstavlja „alarmantan razvoj situacije“, ali pozivaju na oprez od „razmišljanja o najgorem“ ističući da bi to moglo da poveća tenzije među najvećim nuklearnim silama oko programa razoružanja, piše britanski „Gardijan“.

U istraživanju, koje je prvobitno objavljeno u „Vašington postu“, u pustinji u provinciji Gansu identifikovano je najmanje 119 silosa, za koje se čini da bi mogli da budu namenjeni skladištenju interkontinentalnih balističkih projektila.

​Kako tvrde istraživači, na lokaciji od 1.800 kvadratnih kilometara u blizini Jumena nalaze se i podzemni bunkeri, koji mogu da služe i kao lansirni centri, kao i rovovi, putevi i mala vojna baza.

Istraživači Centra za studije o neširenju nuklearnog oružja „DŽejms Martin“ Instituta međunarodnih studija u Midleburiju objekte je otkrila analizirajući satelitske fotografije komercijalne kompanije „Planet“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)