PLANETA OSTAJE BEZ "MIROVNJAKA"? Zapelo zbog budžeta od šest milijardi dolara

D. Savić

30. 06. 2021. u 09:43

MIROVNE misije Ujedinjenih nacija na globalnom nivou pripremaju se za moguće zatvaranje već - sutra!

ПЛАНЕТА ОСТАЈЕ БЕЗ МИРОВЊАКА? Запело због буџета од шест милијарди долара

Foto Tanjug

To će se dogoditi ukoliko Generalna skupština Ujedinjenih nacija, koja broji 193 člana, ne bude mogla da se dogovori oko novog budžeta od šest milijardi dolara do 30. juna 2022. godine.

Pojedine diplomate za kašnjenje u postizanju sporazuma krive promene u pregovaračkim procedurama, pitanja oko logistike i teške pregovore. Kako prenosi Rojters, ti pregovori Kinu suprotstavljaju zapadnim zemljama.

Ketrin Polard, direktorka strategije UN za upravljanje, politiku i poštovanje zakona, kazala je da je 12 mirovnih misija UN, sa 90.000 "mirovnjaka", od kojih je većina u Africi i na Bliskom istoku, savetovano da počnu izradu planova za vanredne situacije u slučaju da novi budžet ne bude usvojen na vreme.

- I dalje se nadamo i uvereni smo da će države članice zaključiti svoje pregovore i odobriti budžet - rekla je Polardova novinarima.

Ona je istakla da ukoliko krajnji rok danas bude propušten, generalni sekretar Antonio Guteres može da novac koristi samo na zaštitu imovine Ujedinjenih nacija i osiguravanje zaštite osoblja i mirovnih snaga. Šef mirovnih snaga Ujedinjenih nacija Žan- -Pjer Lakroa spomenuo je da bi misije mogle biti strogo ograničene i nesposobne da sprovode mere.

Foto Tanjug

Tekst potpisa

Današnje multidimenzionalne mirovne operacije odnose se ne samo na održanje mira i sigurnosti već i na olakšanje političkih procesa, kao i zaštitu civila, bavljenje kovidom 19, pomoć u razoružanju, demobilizaciji i reintegraciji bivših boraca. Takođe podržavaju organizaciju izbora, štite ljudska prava i pomažu u ponovnom uspostavljanju vladavine prava, pregovorima.

Kao odgovor na razne kritike koje su takođe pratilac ovih misija, a naročito u slučajevima seksualnog zlostavljanja od strane mirovnih snaga, UN je preduzela korake ka reformisanju svojih operacija. Brahimi izveštaj bio je prvi u nizu koraka analize bivših mirovnih misija. Imao je zadatak da izoluje mane, i preduzme mere da popravi otkrivene greške kako bi se osigurala efikasnost budućim mirovnim misijama.

Uspeh, ipak, nikada nije zagarantovan, jer mirovne misije UN idu u fizički i politički najteža okruženja. Međutim, tokom svog postojanja, UN su imale izuzetne uspehe o čemu svedoči i Nobelova nagrada za mir.

SAD NAJVEĆI FINANSIJER

SAD najviše doprinose mirovnim finansijama sa oko 28 procenata. Slede Kina sa 15,2 odsto i Japan sa 8,5 procenata. Nemačka, Francuska, Velika Britanija doprinose sa oko šest odsto, Rusija i Italija sa oko četiri procenta, Kanada i Španija sa oko dva i po.

SRBI NAJBROJNIJI U LIBANU GDE SE NALAZE 177 VOJNIKA

UKOLIKO se promeni koncept međunarodnih operacija, to će verovatno uticati i na angažman Srbije u UN, posebno njenih oružanih snaga u inostranstvu.

Foto Tanjug

Pripadni VS u misji UN

Vojska Srbije, po odluci Narodne skupštine, trenutno učestvuje u pet međunarodnih operacija pod pokroviteljstvom UN, a najmasovnija je misija u Libanu, gde je angažovano 177 pripadnika srpske vojske. Plavi šlemovi iz Srbije čuvaju mir i u Africi, na Bliskom istoku, na Kipru...

Na zadatak pod zastavu UN krajem maja ispraćen je najveći kontingent srpskih vojnika - u Liban su otišla 142 vojnika i oficira. Uz to, srpski plavi šlemovi pristuni su i u misijama Evropske unije, ali u manjem broju.

Srbija ima veliko iskustvo na zadacima čuvanja mira, još od učešća JNA u operacijama UN na Sinajskom poluostrvu polovinom prošlog veka, kada je mir između Izraela i Egipta čuvalo oko 15.000 vojnika. Odlasci u mirovne operacije oživljeni su posle 2006. godine, a kulminirali su 2020. kada je na spisku poslatom u sedište UN bilo gotovo 4.500 imena naših vojnika.

U operacijama UN naša vojska obavlja zadatke obezbeđenja puteva, patroliranja, a pripadnici VS izvršavaju zadatke štabnih oficira i vojnih posmatrača. Posebno dobru reputaciju stekli su srpski medicinski i timovi za vazdušnu evakuaciju ranjenika i pacijenata. Najveći izazov poslednjih godina bilo je angažovanje u velikoj vojnoj bolnici u Centralnoafričkoj Republici, gde je plave šlemove i službenike UN, pa i lokalno stanovništvo, zbrinjavalo i lečelo više stotina vojnih lekara i medicinskog osoblja iz Srbije.   R. D.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!