AMERICI SADA I NLO PRETNJA PO BEZBEDNOST?! Pozadina prvog javnog političkog izveštaja o "netipičnim vazdušnim fenomenima" u Kongresu SAD

Dragan Vujičić

27. 06. 2021. u 11:26

JEDAN deo, od ukupno 144 nabrojana fenomena neidentifikovanih letećih objekata, jasno predstavlja pitanje sigurnosti leta i može predstavljati izazov američkoj nacionalnoj bezbednosti! Pitanja bezbednosti prvenstveno su usredsređena na avijatičare koji se "sukobljavaju sa sve više nereda u vazdušnom domenu".

АМЕРИЦИ САДА И НЛО ПРЕТЊА ПО БЕЗБЕДНОСТ?! Позадина првог јавног политичког извештаја о нетипичним ваздушним феноменима у Конгресу САД

Foto Shutterstock

Ovako glasi najintrigantniji pasus američke obaveštajne zajednice o nizu misterioznih letećih objekata koji su viđeni kako se kreću ograničenim vojnim vazdušnim prostorom u poslednjih nekoliko decenija, koji je u petak predstavljen u američkom Kongresu.

Naime, pošto je kongresni izveštaj postao dostupan javnosti u petak po podne po američkom vremenu, Ketlin Hiks, zamenik državnog sekretara, naložila je Kancelariji podsekretara za odbranu obaveštajne i bezbednosne poslove SAD, da oformi zvaničnu vojnu komisiju za posao koji trenutno radi kongresna radna grupa. Formiranje komisije označila je "kao pitanje nacionalne bezbednosti":

- Od ključne je važnosti da Sjedinjene Države održavaju operativnu sigurnost i sigurnost nad objektima vojnih instalacija. Mnoga zapažanja bila su u blizini vojnih područja.

Nova komisija Stejt departmenta dužna je, kako je objavljeno, da ubuduće u roku od 14 dana izvesti Vašington "šta je nepoznato letelo iznad SAD". U dugo očekivanom izveštaju o NLO, odgovora je, ipak malo, ali će objavljivanje ovog "neklasifikovanog dokumenta" ostati zabeležen kao prvi slučaj da je američka vlada javno priznala da su "čudna vazdušna viđenja pilota mornarice i drugih, vredna legitimiteta za ispitivanje".

U izveštaju se navodi da su ispitana tačno 144 izveštaja o "neidentifikovanim vazdušnim fenomenima" među kojima je samo jedan za koji su istražitelji uspeli da objasne šta predstavlja, a reč je, kako je objašnjeno, o "balonu koji se ispuhuje".

Takođe, istražitelji nisu pronašli dokaze da su viđenja predstavljala vanzemaljski život, ili veliki tehnološki napredak stranog protivnika poput Rusije ili Kine, mada se priznaje "da je to moguće objašnjenje".

Republikanski senator Marko Rubio sa Floride, potpredsednik Obaveštajnog odbora Senata i jedan od glavnih zagovornika skidanja misterije sa NLO, nakon predstavljanja teksta je kazao da je ovo samo prvi korak:

- Ovaj izveštaj je važan prvi korak u katalogizaciji ovih incidenata. Odeljenje za odbranu i Obaveštajna zajednica moraju da urade mnogo posla pre nego što zaista shvatimo da li ove vazdušne pretnje predstavljaju ozbiljnu zabrinutost za nacionalnu bezbednost - rekao je Rubio.

Među interesantnim delovima izveštaja nalazi se i deo koji potiče iz Mornaričke avijacije, budući da je niz prethodno objavljenih snimaka "tik-takova", odnosno objekata koji naglo manevrišu i zaranjaju u okean, izazvao posebnu pažnju.

- Apsolutno verujemo da ono što vidimo nisu samo artefakti senzora. To su stvari koje fizički postoje, a 80 prijavljenih incidenata uključivalo je podatke sa više senzora. U 11 slučajeva piloti su prijavili sudar koji se umalo nije dogodio sa ovim čudnim predmetima - navodi se pored ostalog u ovom izveštaju.

Istražitelji su dalje bili posebno zaprepašćeni ograničenim brojem incidenata u kojima se čini "da NLO pokazuju neobične karakteristike letenja".

- Čini se da neki ostaju stacionarni u vetrovima, kreću se protiv vetra, naglo manevrišu ili se kreću velikom brzinom, bez uočljivih pogonskih sredstava. U malom broju slučajeva, vojni avionski sistemi obrađivali su radiofrekvencijsku (RF) energiju povezanu sa viđenjem neidentifikovanih vazdušnih fenomena - stoji u ovom dokumentu

Foto Shutterstock

Zabrinjavajuće za stručnjake za nacionalnu bezbednost je da je izveštaj otkrio da su viđenja bila "grupisana" oko američkih poligona za obuku i testiranje. Ali, istražitelji su u tekstu umanjili zabrinutost, ocenjujući da "ovo može biti rezultat pristrasnosti prikupljanja zbog usredsređene pažnje, tačnije, većeg broja senzora najnovije generacije koji rade u tim oblastima".

Sve ovo je jedan od razloga što će neklasifikovani izveštaj verovatno razočarati ufologe koji su se nadali da bi mogao pružiti konačni dokaz da je američka vlada "stupila u kontakt sa vanzemaljskim životom".

POVERLjIVI ANEKS

KONGRESMENI i senatori su američkoj obaveštajnoj zajednici prošlog juna postavili osam zahteva kod tumačenja "netipičnih letećih fenomena" i formalno ovaj izveštaj odgovara na sedam, ali ne objašnjava nijedan.

Osmi zahtev bukvalno glasi:

"Dati preporuke u vezi sa povećanim prikupljanjem podataka, pojačanim istraživanjem i razvojem, kao i dodatnim finansiranjem i drugim resursima. Izveštaj se podnosi u neklasifikovanom obliku, ali može sadržati i poverljivi aneks".

Koliko novca američkih poreskih obveznika će se ubuduće izdvajati, verovatno stoji u "poverljivom aneksu".

SLOŽENI U 5 KATEGORIJA

PISCI izveštaja naglasili su da su tokom istraživanja pokušali da svrstaju 144 viđenja u pet kategorija: nered u vazduhu, poput ptica ili vremenskih balona, prirodni atmosferski fenomeni, programi američke vlade ili industrije, inostrani protivnički sistemi i ostalo.

Priznajući neuspeh, istakli su da su za 143 neobjašnjiva slučaja istražiteljima jednostavno nedostajali potrebni podaci za kategorizaciju viđenja.

I HILARI OBEĆAVALA

HILARI Klinton u predsedničkoj kampanji 2015. priču o NLO držala je gotovo u vrhu predizbornih obećanja. Ukazivala je "da su poslednjih nekoliko decenija, istraživanja NLO koja je finansirala vlada uglavnom bila pokretana radom privatnih kooperanata".

CIA I PANK PEVAČ

TOKOM 2014. godine novu priču o razotkrivanju NLO pokreće organizacija Tod Stars koju vode operativci visokog nivoa CIA i koja u prvi plan izbacuju Toma Delonga, bivšeg pevača pank benda "Blink 182". Ova akademija, kako je sebe nazvala, ulaže milione dolara u kulturne, obrazovne i lobističke projekte kroz knjige, filmove u cilju "uzdizanja globalne svesti u pripremi za novo otkrivanja NLO".

ROKFELER I KLINTON

INICIJATIVU, ali i finansijska sredstva za obelodanjivanje "NLO tajni" još 1993. izneo je finansijer Lorans Rokfeler sa agendom:

- Ujedinite sve najveće istraživačke organizacije za NLO u Americi u jednu krovnu organizaciju. Masovno lobirajte u administraciji da se skine oznaka tajnosti sa miliona dokumenata.

Rokfeler i tadašnja Klintonova administracija su ovu inicijativu uobličili na ranču Lorans u Vajomingu, a Klintonov šef osoblja Džon Podesta postao je politički operativac razotkrivanja. Odmah zatim, predsedavajući Demokrata u Kongresu Hari Rid "izdvaja 22 miliona dolara za istraživanje NLO", Podesta kasnije postaje i Obamin glavni savetnik, pa tako traži "nastavak NLO otkrivanja".

PRVI PROJEKTI

ISTRAGE NLO od strane vlada SAD i Velike Britanije događale su se parcijalno, počevši od 1947. Prvi projekti koji su o ovoj temi zaintrigirali svetsku javnost bili su "Sajn" i "Grudž" (1949) i Plava knjiga (1952).

ISPIRAJU MOZAK

ZA UFO skeptike među kojima su i ozbiljni politički analitičari najnoviji Izveštaj u Kongresu SAD o NLO nije ništa drugo do "ispiranje mozga čovečanstvu". Argumenti koje nude nisu "za bacanje", a jedno od primarnih predviđanja glasi:

- Posle svega Amerika bi verovatno trebalo da potroši nebrojene milijarde na smišljanje kako da napravi zaokrete u vazduhu od 90 stepeni na brzini pet maha i da nestane u okeanu.

"DUBOKA DRŽAVA"

MNOGO je onih koji smatraju da namere administracije SAD nisu ništa drugo, nego novi atak "duboke države" na svest "kovid oštećenih građana"! U prilog ovim tvrdnjama ide i činjenica da guranje "konačnog razotkrivanja tajni NLO letelica" ide iz "Njujork tajmsa" koji je od 2017. objavio "ekskluzivno desetine snimaka susreta američke vojske sa tanjirima uz komentare uglavnom bivših pilota i bivših zaposlenika u CIA kao što je Luis Elizondo.

SLIKA IZ 1883.

PRVU fotografiju za koju se veruje da je NLO napravio je prof. Hose A. J. Bonilja u Sakatekašu, u Meksiku, 13. avgusta 1883. Sa svojim timom fotografisao je nekoliko neprovidnih tela koja su prolazila između njihove opservatorije i Sunca. Čak i uz tadašnje fotografske ploče, kako je zabeleženo, "nije bilo teško napraviti snimke naspram takvog svetlosnog izvora".

TEORIJA VORTA

ČARLS Vort prvi je pisac dvadesetog veka koji je "ozbiljno naglasio da su vanzemaljci umešani u događaje na Zemlji". U delima "Knjiga prokletih" iz 1919. i "Nova zemlja" iz 1923, navodi "da je zemaljsko nebo bilo domaćin velikog broja vanzemaljskih letelica" koje naziva "superkonstrukcije". Napisao je: "Mislim da smo imovina. Zapravo želim reći da pripadamo nekome".

RERIHOV TANjIR

AUTORSTVO termina "leteći tanjiri" koji se odomaćio kada su u pitanju čudne letelice, pripisuje se ruskom umetniku i mistiku Nikolaju Rerihu. Po povratku sa ekspedicije po Himalajima i Istočnom Tibetu u putopisu je pominjao NLO "koji ih je dugo pratio". Po njemu "radilo se o letelici drevnih civilizacija koje su nekada vladale Zemljom".

PRVA BITKA

PRVA, navodno "zvanična bitka" jedne vojske sa NLO zabeležena je 25. februara 1942. kada je 37. brigada američkog PVO dejstvovala na 15 ciljeva koji su leteli na visinama između 8.000 i 18.000 stopa nad Los Anđelesom. Ispalili su gotovo 1.500 projektila, ništa nisu srušili, ali, ostaće zabeleženo da "je zbog neobučenosti PVO posade bilo žrtava na zemlji".

"OBORENI" ADMIRAL

OPERACIJA "Visoki skok" koju je vodio američki admiral Ričard Berd sa grupom ratnih brodova i nosačem aviona tragično je završena 26. febrara 1946. tako što je američku flotu nadomak Antarktika navodno napala grupa NLO. Berd je o tome govorio u Čileu 4. marta 1947. i tada je u novinama "El merkurio" izašla njegova ispovest "kako bi SAD trebalo da naprave mere zaštite protiv mogućnosti invazije od strane neprijateljskih letelica koje dolaze iz polarnih regija".

PAD U ROZVEL

DANA 3. jula 1947. mnogi su videli kako leteći objekat pada u blizini grada Rozvel u SAD. Farmer Vilijam Brazel i njegov komšija su tri dana posle incidenta na jednom polju pronašli puno čudnih metalnih predmeta. Uskoro je stigla vest "kako američka vojska poseduje srušeni NLO"... 8. jula 1947. priča je osvanula i u novinama u SAD.

"BRODOVI" I FRESKE

SVEMIRSKE brodove na dečanskim freskama prvi je 1963. godine u svojim knjigama pomenuo sovjetski pisac Aleksandar Kazancev. Ruski naučnik je ukazao da "brodovi" sa dečanske freske imaju idealan oblik za kretanje kroz vazduh i da, "kada bismo ih stavili u aerodinamički tunel, dobili bismo savršenu aerodinamiku kosmičkih letelica kakvu ljudska ruka nije napravila".

Naša SPC odbacuje ove teorije.

BROZOV "LOV"

U JANUARU 1975. nad Crnom Gorom piloti tadašnje JNA "lovili su" NLO više od 20 dana, a događaje je, navodno iz Igala nadgledao Josip Broz lično. Čak pet tadašnjih i potonjih generala avijacije JNA učestovalo je u događaju, Ismet Kulenović, Aleksandar Kovač, Zvonimir Jurjević, Milorad Stupar, Blagoje Grahovac. Osim iz Podgorice, presretači "miga 21" su poleteli iz Beograda, Prištine i Bihaća.

"PAN ADRIJA"

NAJMISTERIOZNIJI i medijski najpropraćeniji slučaj u nakadašnjoj jugoslovenskoj avijaciji, dogodio se na noćnom letu Zagreb-Beograd-Titograd "Pan Adrije" 16. avgusta 1977. Avion je imao, kako je tada rečeno "tajanstvenu nebesku pratnju u obliku neidentifikovane, užarene, crvene svetlosti koja je izazvala reakciju tadašnjeg vojnog vrha".

Svedočanstva o tajanstvenom NLO-u dalo je stotinak svedoka, uključujući putnike, radariste, kontrolore leta, civilne i vojne pilote.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)