ZELENSKI NAJAVIO REFERENDUM O DONBASU: Ukrajinski predsednik - Smatram da taj plan može biti realizovan

Novosti online

24. 06. 2021. u 22:48

UKOLIKO ni jedna varijanta za rešavanje pitanja Donbasa ne donese željeni rezultat, pitanje prekida svih odnosa sa tim jugoistočnim regionom Ukrajine biće stavljeno na referendum, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

ЗЕЛЕНСКИ НАЈАВИО РЕФЕРЕНДУМ О ДОНБАСУ: Украјински председник - Сматрам да тај план може бити реализован

Foto EPA

- U pitanju je svojevrsni zid – potpuni prekid odnosa. Smatram da plan "zid" može biti realizovan. Međutim, tu odluku mora da donese narod Ukrajine - rekao je on u intervjuu za televiziju "1+1".

Ipak, Zelenski je rekao da i dalje gaji nadu da postoji mogućnost da se pronađe rešenje za konflikt.

- Do realizacije plana "zid" doći ćemo ukoliko ne postignemo nikakav dogovor sa SAD, sa Rusijom i sa Evropom. U svakom slučaju Normandijski format će i dalje predstavljati opciju. Međutim, ako ništa od toga ne bude, narod će glasati - kazao je.

Zelenski je istakao i da "mašta o tome da zaustavi rat u Donbasu" i da taj njegov uspeh ostane zabeležen u istoriji.

Takođe je naveo i da je Minski sporazum, potpisan još 2015. godine, "jedva živ" i dodao da računa na to da će njegovi susreti sa predsednicima SAD i Rusije doprineti da se proces rešavanja pitanja Donbasa aktivira.

Prema poslednjim istraživanjima koje je sprovedeno u maju ove godine, 69 odsto građana Ukrajine smatra da regioni Donbasa treba da ostane u sklopu Ukrajine.

Dodeljivanje specijalnog statusa Donbasu podržalo  je svega 10 odsto, dok ideju prisajedinjenja Donbasa Rusiji podržava tri procenta stanovništva.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)