BIĆE ZAŠTIĆENA I NOVOROĐENČAD: Sledeće nedelje počinje vakcinacija trudnica u Rusiji

Novosti onlajn

20. 06. 2021. u 14:41

VAKCIJACNIJA trudnica protiv virusa korona počinje sledeće nedelje u Rusiji, a vakcina će štititi i novorođenčad jer će dete dobiti majčina antitela tokom dojenja, izjavio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

БИЋЕ ЗАШТИЋЕНА И НОВОРОЂЕНЧАД: Следеће недеље почиње вакцинација трудница у Русији

Foto Depositphotos

- Kako shvatamo, vakcinacija ne štiti samo trudnice, već će štiti i novorođenčad usled dojenja - objasnio je on za televiziju „Rusija 1“.

On je takođe rekao da bi vakcinacija trudnica mogla da bude dozvoljena već sledeće nedelje.

- Mislim da će  trudnice već bukvalno sledeće nedelje zvanično moći da se vakcinišu. To pitanje je rešeno - izjavio je on, dodajući da je to omogućeno zahvaljujući naporima ruskog Ministarstva zdravlja.

Kako je rekao, vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) štiti od svih do sada poznatih sojeva kovida 19.

- Antitela koja se dobijaju kada se primeni 'Sputnjik Ve' štite od svih do danas poznatih sojeva, počev od britanskog, sve do, naravno, 'delta' soja, odnosno indijskog - objasnio je jedan od tvoraca ruske vackine.

Indijski soj

Govoreći o indijskom soju, Gincburg je rekao da je on gori od kineskog i da skraćuje vreme prelaska sa blagog oblika na teški, kao i vreme za formiranje sopstvenih antitela na virus korona.

- To je slika koju, po svemu sudeći, daje indijski soj. On je agresivniji. Deluje mnogo brže u poređenju sa kineskim sojem. Indijski soj je gori - smatra direktor „Gamaleja“.

S tim u vezi, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izjavio je da oni koji su se davno vakcinisali protiv korone mogu da budu podložni njenoj mutaciji – novom „delta“ soju. Kako kaže, u ruskoj prestonici su registrovani ponovni slučajevi obolevanja, čak i nakon vakcinacije.

- Već imamo posla sa novim sojem, sa novom mutacijom indijskog soja, takozvanom 'deltom' koja je agresivnija i teža. Drugim rečima, ona može brže da zarazi, brže prodire u telo. Kako bi se osoba zaštitila od indijskog soja, nivo imuniteta mora da bude dvostruko veći u poređenju sa 'kineskim'. Zato vidimo i ponovna obolevanja među onima koji su se vakcinisali - objasnio je gradonačelnik.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri