SVE DRŽAVE JEDNAKE: Kina - Prošli dani kada su male grupe donosile globalne odluke

Tanjug

13. 06. 2021. u 10:30

KINA je danas upozorila lidere G7, okupljene na samitu u Kornvolu, da su odavno prošli dani kada su globalne odluke donosile male grupe zemalja.

СВЕ ДРЖАВЕ ЈЕДНАКЕ: Кина - Прошли дани када су мале групе доносиле глобалне одлуке

Foto Tanjug/AP

Na taj način Peking je odgovorio najbogatijim zemljama sveta koje su tražile jedinstven stav u vezi sa Kinom.

 - Odavno su prošli dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja - rekao je portparol kineske ambasade u Londonu, preneo je Rojters.

Stav Kine je da su sve države jednake, bez obzira da li su velike ili male, siromašne ili bogate, i da svetska pitanja treba rešavati u konsultaciji sa svim zemljama, dodao je on.

Lideri grupe G7 - SAD, Kanade, Britanije, Nemačke, Italije, Francuske i Japana - žele da iskoriste samit u odmaralištu Karbis Bej u Kornvolu da bi svetu pokazali da mogu ponuditi alternativu rastućem uticaju Kine.

Oni su u subotu podržali novi globalni plan pomoći siromašnim zemljama za izgradnju infrastrukture, u nastojanju da odgovore na kinesku inicijativu "Pojas i put".

Kako je administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena saopštila, lideri grupe G7 odobrili su pokretanje plana "Izgradimo bolji svet" (B3W), vredan 40.000 milijardi dolara, kojim bi se pomoglo smanjenje nedostatka infrastrukture u zemljama u razvoju, preneo je Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)